Ιράν: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις διαδηλώσεις της Κυριακής (upd)

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Ιράν, σύμφωνα με –επίσημη εκτίμηση- της ιρανικής τηλεόρασης.

«Στα γεγονότα της χθεσινής (Κυριακή) νύχτας, δυστυχώς, συνολικά 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες πόλεις», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, μεταδίδοντας εικόνες από καταστροφές που προκλήθηκαν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από «ύποπτης προέλευσης πυρά» κατά τα βίαια επεισόδια στην πόλη Τοϊσερκέν, στο δυτικό Ιράν, ενώ νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πόλεις Ιζέχ, του νοτιοδυτικού Ιράν και Ντορούντ, του δυτικού Ιράν.

Ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους «υποκινητές και τους έκνομους» που αποτελούν «μία μικρή μειονότητα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έπειτα από τις ολονύκτιες ταραχές σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

Εξάλλου, το Σάββατο συνελήφθησαν περίπου 200 διαδηλωτές στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε όπως ανακοίνωσε ο αντινομάρχης της πόλης, Αλί Ασγκάρ Νασερμπάχτ.

«Μπορούμε να συζητήσουμε με ειρήνη, ασφάλεια και τάξη, τα αιτήματα των πολιτών, όπως κάνουμε τα τελευταία 40 χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Αμιρ Χαταμί.

Ο Χαταμί δήλωσε ότι η «παγκόσμια αλαζονεία» και οι εχθροί του Ιράν, επιδιώκουν να προκαλέσουν αισθήματα ανασφάλειας και αστάθειας στη χώρα. «Να σταματήσουμε τα σχέδιά τους μέσω της εθνική αλληλεγγύης, ενότητας και ακεραιότητας» είπε.

Ο ιρανός υπουργός Άμυνας κάλεσε επίσης την ιρανική κοινή γνώμη να προσπαθήσει να διατηρήσει την τάξη, να υπακούσει στους νόμους και να ενδυναμώσει την ενότητα του Ιράν.

Ο ισραηλινός υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών Ίζραελ Κατζ ενθάρρυνε τη Δευτέρα τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, αλλά πρόσθεσε παράλληλα πως πολιτική της χώρας του είναι να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
TAGS: ΗΠΑ