Σερβία: Στην Τουρκία εκδόθηκε στέλεχος κουρδικού κόμματος

Η Σερβία εξέδωσε τον Τζεβντέτ Αγιάζ στην Τουρκία. Πρόκεται για στέλεχος του κουρδικού κόμματος της ελευθερίας (ΡΑΚ), ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο βάση τουρκικού εντάλματος.

Ο Αγιάζ έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 15 ετών «για (απόπειρα) κατάλυσης της συνταγματικής νομιμότητας».

Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του ΟΗΕ είχε ζητήσει από την Σερβία να μην προχωρήσει στην έκδοση του Αγιάζ με επιστολή της στην υπουργό Δικαιοσύνης, Νέλα Κουμπούροβιτς.

Η υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε την επιστολή αυτή, αν και οι δικηγόροι του Αγιάζ αντιτείνουν ότι βρισκόταν μέσα στην δικογραφία την οποία έπρεπε να μελετήσει η κ. Κουμπούροβιτς πριν υπογράψει την έκδοση του.

Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η επιστολή εστάλη την 11η Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν εξεταστεί η υπόθεση από το εφετείου της πόλης Νόβισαντ και πριν ακόμη φτάσει ο φάκελος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής του ΟΗΕ Γενς Μόλντβινγκ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του υπενθυμίζοντας στην Σερβία ότι ως χώρα που υπέγραψε την διακήρυξη του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, έχει υποχρέωση να την τηρεί.

Ο Τζεβντέτ Αγιάζ συνελήφθη στα τέλη του 2016, στην πόλη Σάμπατς, στη βόρεια Σερβία, βάση εντάλματος της τουρκικής δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο της πόλης αποφάσισε την έκδοση του τρεις φορές, ωστόσο κάθε φορά το εφετείο του Νόβισαντ ακύρωνε την απόφαση.

Την τέταρτη φορά το εφετείο αναθεώρησε τη στάση του και αποφάσισε, τη 14η Δεκεμβρίου του 2017, την έκδοση του στην Τουρκία.

Μία ημέρα αργότερα, η υπουργός Δικαιοσύνης Νέλα Κουμπούροβιτς υπέγραψε την απόφαση και την 25η Δεκεμβρίου ο Τζεβντέτ Αγιάζ μετήχθη αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και παραδόθηκε στην τουρκική αστυνομία.

Η έκδοση του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία, κυρίως από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και νομικούς που καταγγέλλουν ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στην υπόθεση έκδοσης του Αγιάζ.

Πηγή: skai.gr