Οι ΗΠΑ στέλνουν για πρώτη φορά θανατηφόρο οπλισμό στην Ουκρανία

Θανατηφόρο αμυντικό οπλισμό θα παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» και του Associated Press, σε μία σημαντική αλλαγή στρατηγικής από πλευράς Ουάσιγκτον όσον αφορά την εμπλοκή της στην πολυετή σύρραξη ανάμεσα στον ουκρανικό τακτικό στρατό και τους ρωσόφιλους αυτονομιστές αντάρτες.

Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στο Κίεβο φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους τύπου Javelin, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων έναντι των θωρακισμένων οχημάτων ρωσικής κατασκευής που χρησιμοποιούν οι ρωσόφιλοι στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει επιβεβαιώσει την αποστολή των Javelin ή εφάμιλλων όπλων, όμως ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ «αποφάσισαν να παράσχουν στην Ουκρανία ενισχυμένες αμυντικές δυνατότητες». «Η βοήθεια των ΗΠΑ είναι απόλυτα αμυντικής φύσεως», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χέδερ Νάουερτ.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει την παροχή Javelin όμως έως τώρα η Ουάσιγκτον είχε εγκρίνει την αποστολή μόνο μη θανατηφόρου υλικού και εκπαιδευτικά προγράμματα για ουκρανούς στρατιώτες, κυρίως λόγω φόβων πως η τυχόν παροχή μεγαλύτερης βοήθειας θα κλιμάκωνε τις συγκρούσεις και τον ανταγωνισμό με τη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανειλημμένα ταχθεί κατά του εξοπλισμού του ουκρανικού στρατού με θανατηφόρα βαριά όπλα, ακριβώς λόγω του κινδύνου επιδείνωσης της κρίσης.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισε την αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας στο Facebook ότι τα αμερικανικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση της χώρας και του ειρηνικού πληθυσμού.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία
έχει ούτως ή άλλως χειροτερέψει τον τελευταίο μήνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατέγραψαν περίπου 16.000 παραβάσεις της εκεχειρίας, 40% περισσότερες σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ένοπλοι και άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014, ενώ φέτος οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 85.

Η απόφαση για αποστολή Javelin στην Ουκρανία, που θα πρέπει τυπικά να κυρωθεί από το Κογκρέσο, συνιστά τη δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που μπορεί να ενοχλήσουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Δευτέρα, κατά την παρουσίαση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησής του, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τη Ρωσία για προσπάθειες αποσταθεροποίησης της διεθνούς τάξης.

Η Μόσχα πάγια αρνείται τις καταγγελίες ότι τροφοδοτεί με όπλα, πολεμοφόδια και προσωπικό τους ρωσόφιλους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Πηγή: skai.gr