Κλείσιμο

Επικοινωνία Μέι - Τραμπ με «διαφορετικές θέσεις» επί της Ιερουσαλήμ

Τηλεφωνική επικοινωνία με βασικό θέμα συζήτησης την αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ είχαν το βράδυ της Τρίτης η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επισήμανε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ την αντίθεσή της με την απόφασή του. «Οι ηγέτες συζήτησαν τις διαφορετικές θέσεις τους και συμφώνησαν στη σημασία του να προωθήσουν οι ΗΠΑ νέες προτάσεις για ειρήνη και η διεθνής κοινότητα να τις στηρίξει», ανέφερε η δήλωση εκπροσώπου της Πρωθυπουργού.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κα Μέι ότι άφησε να περάσουν 13 ημέρες μέχρι να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για να εκφράσει την αντίθεση της Βρετανίας στην απόφασή του για την Ιερουσαλήμ.

Ήταν επίσης η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών μετά από την αντιπαράθεσή τους μέσω Twitter αναφορικά με την αναπαραγωγή από τον Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησης της ακροδεξιάς βρετανικής οργάνωσης Britain First.

Η κα Μέι είχε πει ότι ήταν «λάθος» από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου να προωθεί τέτοιου είδους μηνύματα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να καλεί την Πρωθυπουργό να εστιάσει την προσοχή της στην ισλαμιστική απειλή στη Βρετανία.

Η επίσημη ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών δεν κάνει αναφορά στο θέμα, με τους Εργατικούς να επικρίνουν την Πρωθυπουργό για το ότι δεν έθιξε το ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της διμερούς σχέσης μετά από το Brexit, το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η σημασία μίας γρήγορης νέας εμπορική συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

Τερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να ανακτηθεί η ανθρωπιστική και εμπορική πρόσβαση στην Υεμένη για να αποτραπεί ο λιμός και να ανακουφιστούν οι αθώοι άμαχοι πολίτες που υποφέρουν από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους.



Πηγή: Θανάσης Γκαβός