Διαβεβαιώσεις προς τους πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία από την κυβέρνηση

Επιστολή προς τους 120.000 Ευρωπαίους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στη λίστα αποδεκτών ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών έστειλε σήμερα η Υπουργός Άμπερ Ραντ, θέλοντας να τονίσει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα πρέπει να καθησυχάζει όσους Ευρωπαίους φοβούνται για το μέλλον τους μετά από το Brexit.

Η κα Ραντ αναφέρει αρχικά ότι οι Βρετανοί εκτιμούν τη συνεισφορά των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και για αυτό η κυβέρνηση έθεσε εξ αρχής ως προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

«Είμαι απολύτως ευτυχής που έχουμε πλέον πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ που κάνει αυτό ακριβώς. Γνωρίζω ότι κάποιες στιγμές είχατε μία αγωνιώδη αναμονή ενώ ξεκαθάριζαν οι μικρότερες λεπτομέρειες, αλλά θέλαμε να πετύχουμε σωστή συμφωνία και σας είχαμε πάντα μπροστά στη σκέψη μας», συνεχίζει η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών.

Προσθέτει ότι η Βρετανία θα παραμείνει μία ανοιχτή χώρα και ότι ελπίζει πως η συμφωνία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει τη διαβεβαίωση πως αυτό θα συμβεί.

«Η συμφωνία που πετύχαμε διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα που εσείς και η οικογένειά σας έχετε σήμερα θα παραμείνουν εν πολλοίς τα ίδια, με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τα επιδόματα και τις συντάξεις να προστατεύονται. Και τα υπάρχοντα μέλη της στενής οικογένειάς σας που ζουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου διατηρούν το δικαίωμα να έρθουν να ζήσουν μαζί σας στο μέλλον. Αυτά τα δικαιώματα θα θεμελιωθούν στο βρετανικό δίκαιο, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορείτε να ζήσετε τη ζωή σας όπως κάνετε τώρα, με την ασφάλεια της γνώσης ότι δε θα αλλάξουν», σημειώνει η Άμπερ Ραντ.

Παράλληλα η Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο της εργάζεται σκληρά για να κατασκευάσει ένα ψηφιακό σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιείται από όσους Ευρωπαίους θα θέλουν να πάρουν τη διαβεβαίωση του δικαιώματος μόνιμης διαμονής τους στη χώρα.

Σημειώνει πως θα πρόκειται για ένα απλό σύστημα, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και με κόστος ίδιο με το κόστος που έχει ένας Βρετανός πολίτης για να πάρει διαβατήριο. Εφόσον δε ο ενδιαφερόμενος έχει ήδη αποκτήσει έγγραφα μόνιμης διαμονής, τότε δε θα υπάρχει κόστος για τη νέα διαδικασία.

Το σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο για να δεχθεί αιτήσεις επιβεβαίωσης του καθεστώτος του «εγκατεστημένου κατοίκου» το δεύτερο μισό του 2018, με τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά να έχουν δοθεί νωρίτερα.

Η επιστολή της Υπουργού Εσωτερικών καταλήγει: «Ελπίζω ότι η συμφωνία που έχουμε πετύχει παρέχει βεβαιότητα σε εσάς και στην οικογένειά σας ενόψει Χριστουγέννων. Οι πολίτες της ΕΕ, όπως εσείς, που έχουν κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο σπίτι τους, είναι η οικογένειά μας, οι γείτονές μας και οι συνάδελφοί μας και θέλουμε να μείνετε».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο