Μέι: Έγινε σημαντικό βήμα προς ένα ομαλό Brexit

Με υποδείξεις τόσο από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit όσο και από τους υποστηρικτές της ομαλότερης δυνατής εξόδου από την ΕΕ έγινε δεκτή στη Βουλή των Κοινοτήτων η δήλωση της πρωθυπουργού Μέι για τη συμφωνία έναρξης της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.

Η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι η αρχή σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων θα γίνει με τη συζήτηση των όρων της μεταβατικής περιόδου, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της αυστηρά χρονικά οριοθετημένης περιόδου εφαρμογής που θα αρχίσουμε τώρα να διαπραγματευόμαστε, δε θα είμαστε εντός της ενιαίας αγοράς ή της τελωνειακής ένωσης, αφού θα έχουμε φύγει από την ΕΕ.

Αλλά θα προτείνουμε να συνεχιστεί ως έχει τώρα η πρόσβαση του ενός στις αγορές του άλλου, ενώ προετοιμάζουμε και εφαρμόζουμε τις νέες διαδικασίες και τα νέα συστήματα που θα διέπουν τη μελλοντική μας συνεργασία», είπε η κ. Μέι.

Σημείωσε ότι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο επιτεύχθηκε μια συμφωνία που είναι «σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την υλοποίηση του ομαλού και με τάξη Brexit για το οποίο ψήφισε ο κόσμος πέρυσι τον Ιούνιο».

Σε δύο αναφορές που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από την ΕΕ, κ. Μέι είπε ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι νέοι Ευρωπαίοι που θα έρχονται να εργαστούν στη Βρετανία θα πρέπει να εγγράφονται σε ειδικά μητρώα και ότι η Βρετανία θα μπορεί να υπογράφει νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς και άλλοι πολιτικοί που τάσσονται ενάντια στο «σκληρό» Brexit, είπε ότι η συμφωνία με την ΕΕ για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων άργησε δύο μήνες και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κενά.

Έθεσε συγκεκριμένα το ζήτημα της παραμονής κατά τη μεταβατική περίοδο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και στην Κοινή Πολιτική Αλιείας που διχάζει τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ υπέδειξε πως πρέπει να συνεχίσει να γίνεται σεβαστή η ντιρεκτίβα της ΕΕ που ορίζει τα ωράρια εργασίας. Ζήτησε επίσης την παραμονή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+.

Η κ. Μέι άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει άμεση έξοδος από την ΚΑΠ το Μάρτιο του 2019, κάτι που δύσκολα θα γίνει δεκτό από την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι δε θα πληγούν εργασιακά δικαιώματα από το Brexit και ότι το πρόγραμμα Erasmus+ θα ισχύει και για Βρετανούς φοιτητές σίγουρα έως το 2020. Το τι θα γίνει πέρα από αυτή την ημερομηνία θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, οι ένθερμοι οπαδοί του «σκληρού» Brexit όπως οι βουλευτές των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ και Πίτερ Μπόουν κάλεσαν την Πρωθυπουργό να απορρίψει τις «εχθρικές» κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε η ΕΕ ενόψει των συνομιλιών για τη μεταβατική περίοδο και να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019 χωρίς να πληρώσει τίποτα έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων.

Ο κ. Μπόουν είπε μάλιστα ότι τα περίπου 39 δισεκατομμύρια λίρες που έχει συμφωνήσει να καταβάλλει η κα Μέι στην ΕΕ σταδιακά ως κόστος του διαζυγίου θα έπρεπε να δοθούν στη βρετανική οικονομία για να μειωθούν οι φόροι.

Τόσο η κ. Μέι όσο και ο κ. Κόρμπιν, εξάλλου, καταδίκασαν τις απειλές σε βάρος βουλευτών λόγω της στάσης τους έναντι του Brexit.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο