Βρετανική συμμετοχή στο Erasmus+ τουλάχιστον έως το 2020 υποσχέθηκε η Μέι

Δεκτή με ικανοποίηση έχει γίνει από τις εκπαιδευτικές αρχές στη Βρετανία η διαβεβαίωση από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι η χώρα θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+ έως τουλάχιστον το 2020.

Η διαβεβαίωση από τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό δόθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας της στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

Μιλώντας σε συζήτηση για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες η Τερέζα Μέι σημείωσε αρχικά ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια θα παραμείνουν και μετά από το Brexit το Μάρτιο του 2019 «εξαιρετικά ελκυστικά» για τους φοιτητές από την ΕΕ.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι Βρετανοί φοιτητές ωφελούνται τα μέγιστα από την εμπειρία σπουδών σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. «Τέτοιες συνεργασίες προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες στην εξάσκηση γλωσσών και στη γνωριμία με άλλες κουλτούρες, τόσο σε σπουδαστές όσο και στο προσωπικό», είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Η ίδια συμπλήρωσε: «Καλωσορίζω την ευκαιρία να παράσχω σαφήνεια στους νέους ανθρώπους και στον εκπαιδευτικό τομέα και να επαναβεβαιώσω τη δέσμευσή μας στη βαθιά και ειδική σχέση που θέλουμε να χτίσουμε με την ΕΕ».

Παρόλα αυτά, πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ παραπέμπουν στις διαπραγματεύσεις για την ολική συμφωνία του Brexit αναφορικά με το κατά πόσο η βρετανική συμμετοχή στο Erasmus+ θα συνεχιστεί και σε βάθος χρόνου μετά από το 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει χρηματοδοτικές υποχρεώσεις ύψους 112 εκατομμυρίων λιρών έναντι του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΕΕ έως το 2020, όταν και λήγει ο τρέχον επταετής κοινοτικός προϋπολογισμός.

Το πρόγραμμα Erasmus+ διανύει το 30ό έτος λειτουργίας του και επιτρέπει σε φοιτητές να σπουδάζουν έως και για ένα χρόνο σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας στην ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Συμβουλίου, το 74% των πολιτών ηλικίας από 18 έως 24 ετών ζητούν τη διατήρηση του προγράμματος διεθνών ανταλλαγών φοιτητών μετά από το Brexit.

Η διευθύντρια του προγράμματος στη Βρετανία Ρουθ Σινκλέρ-Τζόουνς είπε ότι η εγκατάλειψη του Erasmus από το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν μία «τεράστια απώλεια για μία γενιά που εμφανέστατα εκτιμά τέτοιες ευκαιρίες».

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 7.000 φοιτητές ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό υπό το πρόγραμμα Erasmus+.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο