Πάνω από 1.000 κτήρια έχει καταστρέψει η νέα μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια

Τεράστιες καταστροφές και έναν θάνατο έχει προκαλέσει στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών η πυρκαγιά «Τόμας», που πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη επί 12 ημέρες και είναι η τρίτη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της πολιτείας.

Οι φλόγες έχουν καταστρέψει σχεδόν 750 σπίτια και περισσότερα από 250 εμπορικά και περιφερειακά κτίσματα και πλέον απειλούν τον οικισμό Μοντεσίτο, όπου διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες διάσημοι αστέρες όπως η παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι.

Εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης έχουν εκδοθεί από την κομητεία της Σάντα Μπάρμαρα, ενώ περίπου 18.000 κτήρια υπολογίζεται ότι διατρέχουν κίνδυνο.

Η πυρκαγιά έχει πλέον κάψει περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα γης (259.000 έικρ), σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τις Αρχές της πολιτείας, ξεπερνώντας σε έκταση την φωτιά «Ριμ» του 2013, που μέχρι σήμερα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

Έως το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά έχει οριοθετηθεί μόλις κατά 40%, καθώς ενισχύεται από τους ανέμους που πνέουν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής η πύρινη λαίλαπα δεν αναμένεται να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο πριν τις αρχές Ιανουαρίου.

Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 8.370 πυροσβέστες με 973 οχήματα. Βοήθεια από αέρος δίνουν 32 ελικόπτερα.

Ένας πυροσβέστης έχει χάσει τη ζωή του λόγω εισπνοής καπνού και εγκαυμάτων.
Πηγή: skai.gr