Αργεντινή: Αποστρατεύθηκε ο αρχηγός του Ναυτικού μετά την τραγωδία με το υποβρύχιο

Σε αποστρατεία υποχρεώθηκε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής στον απόηχο της τραγωδίας με το υποβρύχιο ARA San Juan, το οποίο αγνοείται από τα μέσα Νοεμβρίου με πλήρωμα 44 μελών.

Ο ναύαρχος Μαρσέλο Σρουρ συνταξιοδοτήθηκε με απόφαση του υπουργού Άμυνας. Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματικό του Ναυτικού που αποχωρεί από τη θέση του μετά την εξαφάνιση του ARA San Juan.

Το υποβρύχιο δεν έχει δώσει στίγμα ζωής από τις 15 Νοεμβρίου, όταν ανέφερε βραχυκύκλωμα, μολονότι, σύμφωνα με το Ναυτικό, ο πλοίαρχος διαβεβαίωσε πως μπορούσε να συνεχίσει την πλεύση του.

Οι ελπίδες ανεύρεσης του πληρώματος εξανεμίστηκαν μετά από δέκα ημέρες άκαρπων ερευνών, καθότι αυτός είναι ο ορίζοντας για τα αποθέματα οξυγόνου.

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κοντά στο τελευταίο γνωστό στίγμα του υποβρυχίου είχε καταγραφεί ένας ισχυρός θόρυβος που ταιριάζει με υποθαλάσσια έκρηξη.

Η επιχείρηση για την ανεύρεση του υποβρυχίου, στην οποία συνέδραμαν περισσότερες από δέκα χώρες, έχει τερματιστεί, αν και λιγοστά σκάφη συνεχίζουν την έρευνα.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι έχει συστήσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το συμβάν.
Πηγή: skai.gr