Αυστρία: Στην ακροδεξιά τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας

Έξι υπουργεία, ανάμεσά τους τα βαρυσήμαντα χαρτοφυλάκια Εσωτερικών και Άμυνας, θα αναλάβει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, σε μία ξεκάθαρη στροφή της κεντροευρωπαϊκής χώρας προς τα δεξιά.

Στα χέρια της ακροδεξιάς βρίσκεται επίσης, εμμέσως, και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η νέα υπουργός Καρίν Κνέισλ ήταν δική της πρόταση, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της παράταξης.

Καγκελάριος θα είναι ο κεντροδεξιός Σεμπάστιαν Κουρτς του Λαϊκού Κόμματος, που σε ηλικία 31 ετών γίνεται ο νεότερος αρχηγός κράτους στον κόσμο. Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Χάινς-Κρίστιαν Στράχε θα αναλάβει τη θέση του αντικαγκελαρίου και το υπουργείο αθλητισμού και δημοσίων υπαλλήλων.

Το κόμμα του κ. Κουρτς, που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του Οκτωβρίου, θα έχει επτά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση, και θα έχει τον πλήρη έλεγχο των δημοσιονομικών, καθώς θα ελέγχει τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης.

Το νέο σχήμα αναμένεται να ορκιστεί τη Δευτέρα, έχοντας ήδη λάβει το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Κατά την προεκλογική περίοδο τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και το Κόμμα της Ελευθερίας έδωσαν έμφαση στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για μετανάστες και πρόσφυγες, στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και στην καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλάμ.

Οι δύο παρατάξεις είχαν συνεργαστεί σε κυβερνητικά σχήματα και την περίοδο 2000 έως 2007, όμως σήμερα το Κόμμα της Ελευθερίας είναι η μοναδική δύναμη της ακροδεξιάς που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

«Όχι» δημοψήφισμα για την ΕΕ

Παρά τη στροφή προς την ακροδεξιά η νέα κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως δεν θα υπάρξει διολίσθηση προς τον ευρω-σκεπτικισμό.

Η πίστη στην ΕΕ αποτυπώνεται στην προγραμματική συμφωνία των δύο εταίρων, όπου αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση της συμμετοχής της Αυστρίας στο μπλοκ, δηλαδή δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα αλά Brexit.

«Μόνο σε μία δυνατή Ευρώπη μπορεί να υπάρχει επίσης μία ισχυρή Αυστρία», αναφέρεται στον πρόλογο της προγραμματικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι οι δύο νέοι εταίροι δεσμεύτηκαν πως θα διασφαλίσουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αυστρίας και την ενεργό συμμετοχή της χώρας στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: skai.gr