Υεμένη: Επιφυλακτική η Γαλλία στις «αποδείξεις» για τον οπλισμό των Χούτι

Με μεγάλη επιφύλαξη αντέδρασε σήμερα η Γαλλία στα στοιχεία που παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη και φέρεται ότι αποδεικνύουν ότι το Ιράν παρέδωσε οπλισμό στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης. Το Παρίσι σημείωσε ότι προς το παρόν εξετάζει τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα.

Την Πέμπτη, για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ παρουσίασαν ορισμένα κομμάτια που υποστηρίζουν ότι προέρχονται από ιρανικά οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούσαν οι Χούτι. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, τα περιέγραψε μάλιστα ως αποδεικτικά στοιχεία ότι η Τεχεράνη παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ των κομματιών αυτών ήταν και ό,τι απέμεινε από αυτό που το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, ιρανικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου από την Υεμένη εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ. Υπήρχαν επίσης τμήματα από ένα μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος και αντιαρματικά όπλα που εντόπισαν στην Υεμένη οι Σαουδάραβες.

Όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία θεωρεί ότι οι αποδείξεις αυτές είναι αδιαμφισβήτητες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Ζορζινί απέφυγε να απαντήσει ευθέως. "Η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ακόμη, σε αυτό το στάδιο, καταλήξει σε συμπεράσματα. Η Γαλλία συνεχίζει να εξετάζει τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της", είπε.

Οι σχέσεις του Ιράν με τη Γαλλία εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να είναι λιγότερο επιθετική στην περιοχή και να παράσχει διευκρινίσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμά της.

Ο Ζορζινί είπε ότι η Γαλλία ανησυχεί για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και κάλεσε τη χώρα να τηρήσει πλήρως στην απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή καλεί το Ιράν να αποφύγει δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνική κεφαλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την Δευτέρα για να συζητήσει μεταξύ άλλων και το θέμα του Ιράν ενώ στις αρχές Ιανουαρίου θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη.
Πηγή: skai.gr