Το προσφυγικό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν και την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης μετά το Brexit.

Ωστόσο και παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, το κλίμα απόψε στη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό θα είναι βαρύ, εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ χωρών της ανατολικής Ευρώπης και των υπολοίπων, σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία τάσσονται κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία για να ελαφρύνει τις χώρες της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, ζητάει από τις άλλες χώρες να δεσμευθούν ότι σε περίπτωση προσφυγικών πιέσεων θα μοιράζονται το βάρος παίρνοντας τους υποψήφιους πρόσφυγες.

Διαπραγματεύσεις για το Brexit

Η πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να στείλει επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, όπου στην ουσία παίρνει το μέρος των ανατολικών χωρών, έχει οξύνει την κατάσταση, δημιουργώντας ένα άσχημο κλίμα, στο οποίο έχει εμπλακεί και η Κομισιόν ζητώντας ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στην κατανομή των βαρών.

Πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα δεν αναμένεται απόψε να ληφθούν αποφάσεις, προφανώς γιατί δεν αναμένεται να υπάρξει προσέγγιση των θέσεων. Σε σχέση με την Ευρωζώνη οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δεσμευθούν αύριο σε συγκεκριμένες αλλαγές, μεταξύ των οποίων η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείο και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Τέλος, για το Βrexit, επίσης αύριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπιστώσουν επαρκή πρόοδο στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων που αφορά τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, και θα αποφασίσουν την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση.


Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle - Νίκος Μπέλλος