Κλείσιμο

Συρία: O OHE ζητά από τη Ρωσία να πιέσει την Δαμασκό για εκλογές

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία προέτρεψε την Τετάρτη τον πρόεδρο της Ρωσίας να επιδείξει «το θάρρος» να πείσει το συριακό καθεστώς να οργανωθούν νέες εκλογές στη χώρα για να «κερδηθεί η ειρήνη».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ελβετικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTS, ο Στάφαν ντε Μιστούρα εκτίμησε ότι η στρατιωτική νίκη δεν «επαρκεί», κάτι το οποίο έδειξε, όπως είπε, το χάος που ακολούθησε μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη.

Μετά τη στρατιωτική νίκη στη Συρία την οποία ανακήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, «χρειάζεται, αμέσως μετά, μια πολιτική διαδικασία που θα συμπεριλαμβάνει τους πάντες ώστε να αποκτήσει (η χώρα) νέο Σύνταγμα και (να διεξαχθούν) νέες εκλογές», υποστήριξε ο ίδιος.

Τα δύο ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του όγδοου κύκλου των συνομιλιών της συριακής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Δαμασκού που οργανώθηκαν και διεξάγονται στη Γενεύη από την 28η Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του μεσολαβητή .

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα όφειλε να «πείσει την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», επέμεινε ο Μιστούρα. Η Δαμασκός ή ο Πούτιν «μπορεί να νομίζουν πως κερδίζουν εδάφη στον πόλεμο , όμως αυτό είναι κάτι πρόσκαιρο, πρέπει να κερδηθεί η ειρήνη και για αυτό (...) χρειάζονται νέο Σύνταγμα και νέες εκλογές σε συνεργασία με τον ΟΗΕ», είπε ο Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξέλιξη αυτού του 8ου κύκλου συνομιλιών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ο Μιστούρα προτίμησε να τονίσει το ότι οι επαφές στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη Γενεύη είναι οι μόνες «που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Επιδεικνύοντας έναν χάρτη της Συρίας με διάφορες περιοχές που ελέγχουν το καθεστώς, αντάρτες και τζιχαντιστές, ο Στάφαν ντε Μιστούρα υπογράμμισε πως «εάν δεν υπάρξει ειρήνη το ταχύτερο, ο κίνδυνος είναι η κατάτμηση της Συρίας».

«Κανένας δεν το θέλει» αυτό, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει οργανώσει παράλληλες συνομιλίες στη Ρωσία, μαζί με το Ιράν, σύμμαχο της Δαμασκού, και την Τουρκία, χώρα που υποστηρίζει κάποιες οργανώσεις των ανταρτών. Επιδιώκει να φιλοξενήσει το 2018 ένα «συνέδριο εθνικού διαλόγου» μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της Συρίας στο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης που αντιπροσωπεύονται στη Γενεύη δεν έχουν ακόμα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχουν.
Πηγή: skai.gr