Ταπεινωτική ήττα για τη Μέι στο νομοσχέδιο-κλειδί για τo Brexit

Σοβαρή πολιτική ήττα υπέστη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο πέρασε τροπολογία που περιορίζει τις εξουσίες της κυβέρνησης στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τροπολογία, που πέρασε με 309 ψήφους υπέρ έναντι 305, ορίζει ότι η Βουλή θα έχει την τελική ψήφο για το Brexit, ουσιαστικά δίνοντας στο κοινοβούλιο βέτο στους όρους για έξοδο από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση Μέι έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν κοινοβουλευτικό βέτο θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για ομαλή αποχώρηση από την ενωμένη Ευρώπη.

Η κ. Μέι είχε παλαιότερα υποσχεθεί στους βουλευτές πως θα έχουν «ψήφο με νόημα» για το Brexit, εγγύηση που ωστόσο δεν κρίθηκε επαρκής.

Η τροπολογία στηρίχθηκε μάλιστα από «αντάρτες» Συντηρητικούς βουλευτές, καθώς η ύστατη προσπάθεια του κυβερνητικού στρατοπέδου να καταλαγιάσει τις ανησυχίες τους δεν απέφερε καρπούς.

Η τροπολογία θα ενταχθεί στο Νομοσχέδιο για Αποχώρηση από την ΕΕ, που είναι το κύριο βρετανικό νομοθέτημα για την υλοποίηση του Brexit, και θέτει τέλος στην κυριαρχία του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019. Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση.
Πηγή: skai.gr