Μπαρνιέ: Η Βρετανία δεν μπορεί να αθετήσει τις δεσμεύσεις της για το Brexit

Η Βρετανία δεν μπορεί να αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσουν σε συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται αυτή την εβδομάδα να κρίνουν ότι έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος» αναφορικά με τα δικαιώματα των πολιτών, τον λογαριασμό του Brexit και τα ιρλανδικά σύνορα προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Η συμφωνία, που παρουσιάστηκε σε κοινή έκθεση την περασμένη Παρασκευή, έχει έκτοτε υπονομευθεί από το σχόλιο του υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ότι ήταν περισσότερο μια «δήλωση πρόθεσης» παρά νομικώς δεσμευτική.

«Δεν θα δεχθούμε μια υπαναχώρηση στην κοινή έκθεση. Η πρόοδος έχει συμφωνηθεί και γρήγορα θα μεταφραστεί σε ένα σύμφωνο αποχώρησης που θα είναι νομικώς δεσμευτικό και στα τρία αυτά σημεία καθώς και κάποια άλλα, για τα οποία πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε Ευρωπαίους βουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να ψηφίσει επί της πρότασης που καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιτρέψουν την έναρξη της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα βήματα για να διασφαλιστεί μια συντεταγμένη αποχώρηση.

«Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου ούτε σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών ούτε σε άλλα θέματα μιας συντεταγμένης αποχώρησης. Παραμένουμε σε επιφυλακή», δήλωσε.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η επόμενη φάση των συνομιλιών θα επικεντρωθεί σε μια «σύντομη και καθορισμένη» μεταβατική περίοδο και τις αρχικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση, η οποία, όπως τόνισε, δεν θα διαβρώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και τις τέσσερις ελευθερίες της, περιλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων.
Πηγή: skai.gr