O Νταγκ Τζόουνς απροσδόκητος νικητής στις εκλογές στην Αλαμπάμα

Ενισχυμένος από τη νίκη του, που μέχρι πρότινος έμοιαζε αδιανόητη στο προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, ο νέος γερουσιαστής της Αλαμπάμα Νταγκ Τζόουνς έχει αναχθεί ξαφνικά σε ήρωα των Δημοκρατικών, οι οποίοι πλέον ονειρεύονται να κατακτήσουν ξανά την Ουάσινγκτον.

«Σε αυτό το σταυροδρόμι της Ιστορίας της Αλαμπάμα, ας επιλέξουμε τον σωστό δρόμο», είχε δηλώσει ο 63χρονος πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας πριν από τις εκλογές.

Ο Τζόουνς , που δεν είχε θέσει ποτέ ξανά υποψηφιότητα σε εκλογές, αποφάσισε να μπει στην κούρσα για να εκπροσωπήσει στη Γερουσία την Αλαμπάμα, μια συντηρητική Πολιτεία που θεωρούνταν εκ των προτέρων χαμένη. Στις προεδρικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την αντίπαλό του των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον με 28 μονάδες διαφορά.

«Ο Νταγκ Τζόουνς είναι υπέρ των αμβλώσεων, αντιμετωπίζει με χαλαρότητα το έγκλημα, τον στρατό και τη μετανάστευση, κακός για την οπλοκατοχή και τους βετεράνους και το τείχος» στα σύνορα με το Μεξικό, είχε δηλώσει ο Τραμπ χθες.

Αν και μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες έμοιαζε αδιανόητη η νίκη αυτού του υπέρμαχου του δικαιώματος στην άμβλωση και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ο Τζόουνς επωφελήθηκε από το σκάνδαλο στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε ο αντίπαλός του Ρόι Μουρ.
Republican Senate candidate Roy Moore speaks at a campaign rally on September 25, 2017

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατηγορήθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικες κοπέλες στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Υπερσυντηρητικός, κατά των αμβλώσεων, της παράτυπης μετανάστευσης και της ομοφυλοφιλίας, ο Μουρ δίχαζε ακόμη και πριν από τις εκλογές αυτές την Αλαμπάμα.

Μετά τις σοκαριστικές αυτές κατηγορίες εις βάρος του, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Δημοκρατικών που ήλπιζαν να κερδίσουν έπειτα από 25 χρόνια μια έδρα γερουσιαστή στην Αλαμπάμα. Και στη συνέχεια ίσως να κατακτήσουν και πάλι την Ουάσινγκτον στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.

Οι δωρεές υπέρ του Τζόουνς συνέρρευσαν από τις τέσσερις γωνιές των ΗΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις του και να κινητοποιηθούν οι μαύροι ψηφοφόροι που αποτελούν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος της Αλαμπάμα.

Η φήμη του Τζόουνς ως υπέρμαχου των πολιτικών δικαιωμάτων κινητοποίησε όντως αυτό το κρίσιμης σημασίας κομμάτι των ψηφοφόρων.

Ο Τζόουνς είχε οριστεί ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Αλαμπάμα το 1997 από τον Μπιλ Κλίντον και κατάφερε να πετύχει την καταδίκη δύο μελών της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ), του Μπόμπι Φρανκ Τσέρι και του Τόμας Μπλάντον, για μια επίθεση το 1963 εναντίον μιας εκκλησίας στην οποία πήγαιναν μαύροι στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τέσσερα κορίτσια.

Η επίθεση αυτή, που είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη της Πολιτείας καθώς διαπράχθηκε λίγους μήνες μετά τη σύλληψη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ επειδή συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση, αποτέλεσε κρίσιμη καμπή στη μάχη των μαύρων για ισότητα.

«Η δικαιοσύνη μπορεί να άργησε, αλλά αποδόθηκε», είχε δηλώσει τότε ο Τζόουνς, χαρακτηρίζοντας αυτή την επίθεση «το πιο επαχθές έγκλημα που διαπράχθηκε στην Αλαμπάμα τον 20ό αιώνα».

Ο Τζόουνς γεννήθηκε στο Φέρφιλντ της Αλαμπάμα και έχει τρία παιδιά. Ο ίδιος φοιτούσε στο λύκειο όταν η Πολιτεία, έπειτα από απόφαση της δικαιοσύνης, ήρε τον διαχωρισμό των λευκών από τους μαύρους στα σχολεία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε στηρίξει προσωπικά τον Τζόουνς στην προεκλογική του εκστρατεία και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ηχογραφήσει ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους: «Η κατάσταση είναι σοβαρή. Δεν μπορείτε να μείνετε σπίτι σας».





Πηγή: skai.gr