Τουσκ: Λυσσαλέα μάχη με το χρόνο για την ολοκλήρωση της Brexit συμφωνίας

Η ολοκλήρωση της συνθήκης για το Brexit και η σύναψη μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις των Βρυξελλών με το Λονδίνο θα είναι μια «λυσσαλέα μάχη με το χρόνο» προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσουν την ενότητά τους για να αποφύγουν τυχόν οικονομικές αναταράξεις.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Τουσκ αναφέρεται στο σχέδιό του να ζητήσει την έγκρισή τους για να προχωρήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα αφορά τη μεταβατική φάση και τους μελλοντικούς δεσμούς με τη Βρετανία, αφού επιτεύχθηκε «επαρκής πρόοδος» την περασμένη εβδομάδα στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

«Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων συνιστά μια μέτρια πρόοδο. Απομένουν μόλις 10 μήνες για να καθορίσουμε τη μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο», γράφει χαρακτηριστικά.

«Θα είναι μια λυσσαλέα μάχη με τον χρόνο, όπου και πάλι η ενότητά μας θα αποτελέσει το κλειδί. Και η εμπειρία μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι η ενότητα είναι εκ των ουκ άνευ για ένα ομαλό Brexit», προσθέτει στην επιστολή του ο Τουσκ.
Πηγή: skai.gr