Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η ιδέα Τουσκ για τους πρόσφυγες

Απορρίπτει κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόταση που φέρεται να εξετάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τερματισμό του διαμοιρασμού προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία με υποχρεωτικές ποσοστώσεις για κάθε κράτος-μέλος.

Ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «αντιευρωπαϊκή» και «απαράδεκτη» την εν λόγω ιδέα, προσθέτοντας ότι στην πράξη υπονομεύει την κοινοτική αλληλεγγύη, που είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της ΕΕ.

Σημειώνεται πως στην επίσημη ατζέντα για τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, που δημοσιεύτηκε μετά τις δηλώσεις Αβραμόπουλου, ο κ. Τουσκ δεν αναφέρεται ευθέως σε κατάργηση των ποσοστώσεων. Επισημαίνει όμως ότι το μέτρο έχει αποδειχτεί «ιδιαίτερα διχαστικό» και «αναποτελεσματικό» με δεδομένη την προσοχή που έχει λάβει.

Ο έλληνας επίτροπος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει». Προσέθεσε ότι η έννοια της αλληλεγγύης θεμελιώνεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αλληλεγγύη αλά καρτ.

Προσέθεσε αιχμηρά ότι καθήκον του προέδρου του Συμβουλίου είναι να υπερασπίζεται την ενότητα της ΕΕ, κι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τοποθετήσεις που τονώνουν το αντιευρωπαϊκό αίσθημα.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο κ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε των πολιτικών της Κομισιόν, απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων απέτυχε ως έκτακτο μέτρο για την αποκλιμάκωση των πιέσεων που δέχονταν Ελλάδα και Ιταλία στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης.

Η Κομισιόν είχε θέσει αρχικά ως στόχο τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων έως το φετινό φθινόπωρο, όμως συνολικά έχουν διαμοιραστεί λίγο περισσότεροι από 32.000.

Παρά ταύτα, ο κ. Αβραμόπουλος αντέτεινε πως οι μετεγκαταστάσεις έχουν πιάσει εννέα στους δέκα ανθρώπους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Παλαιότερα έχει πει ότι ο πραγματικός ποσοτικός στόχος ούτως ή άλλως μειώθηκε στην πράξη μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας τον περσινό Μάιο.


Πηγή: skai.gr