ΗΠΑ προς Μαδούρο: Δεν είναι νόμιμες εκλογές χωρίς ελεύθερη συμμετοχή

Σε καταδίκη της «απειλής» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι θα απαγορεύσει σε κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει πως οι προεδρικές κάλπες δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν νόμιμες εάν δεν επιτραπεί η ελεύθερη συμμετοχή υποψηφίων και παρατάξεων.

Ο κ. Μαδούρο υποστήριξε
ότι τρεις μεγάλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης – που στις βουλευτικές εκλογές του 2015 είχαν κερδίσει σχεδόν το 40% των εδρών – αποποιήθηκαν του δικαιώματός τους να λάβουν μέρος στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές επειδή επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις δημοτικές κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή.

Η αμερικανική διπλωματία κάλεσε το καθεστώς Μαδούρο να δεχθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα διασφαλίζει ότι οι εκλογές του 2018 θα είναι ελεύθερες, δίκαιες, διαφανείς και να έχουν διεθνείς παρατηρητές.

Υπενθυμίζει πως εκπρόσωποι κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στις 15 Δεκεμβρίου στη Δομινικανή Δημοκρατία ώστε να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των προεδρικών εκλογών.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, που καθορίζει ποια κόμματα δικαιούνται να κατέβουν στις εκάστοτε εκλογές, δεν έχει τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Μαδούρο. Τυχόν αποκλεισμός της αντιπολίτευσης ουσιαστικά θα «κλειδώνει» την παραμονή του κ. Μαδούρο στην εξουσία.

Ο πρόεδρος υποστήριξε πάντως ότι ο αποκλεισμός των κομμάτων που επέλεξαν να απέχουν από τις κάλπες προβλέπεται από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Συντακτική Εθνοσυνέλευση, το πανίσχυρο νομοθετικό σώμα που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι, αλλά δεν αναγνωρίζεται ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής.
Πηγή: skai.gr