Μαδούρο: Η αντιπολίτευση αποκλείεται από τις προεδρικές εκλογές του 2018

Τον αποκλεισμό των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο κ. Μαδούρο υποστήριξε ότι με την απόφασή τους να μποϊκοτάρουν από τις δημοτικές κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή, οι τρεις κυριότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποποιήθηκαν του δικαιώματός τους να συμμετάσχουν σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα κόμματα Primero Justicia (Πρώτα η Δικαιοσύνη), Voluntad Popular (Λαϊκή Βούληση) and Un Nuevo Tiempo (Μία Νέα Εποχή), που αθροιστικά κέρδισαν σχεδόν το 40% των εδρών στις βουλευτικές εκλογές του 2015, είχαν ανακοινώσει από τον Οκτώβριο ότι θα απόσχουν από τις δημοτικές εκλογές, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για φάρσα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του καθεστώτος.

«Κόμμα που δεν έλαβε μέρος [στις δημοτικές εκλογές] και έχει καλέσει [τους υποστηρικτές] του σε μποϊκοτάζ δεν μπορεί να συμμετέχει πλέον», δήλωσε ο κ. Μαδούρο, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Προσέθεσε αιχμηρά ότι οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις έχουν «εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη».

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, που καθορίζει ποια κόμματα δικαιούνται να κατέβουν στις εκάστοτε εκλογές, δεν έχει τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Μαδούρο. Τυχόν αποκλεισμός της αντιπολίτευσης ουσιαστικά θα «κλειδώνει» την παραμονή του κ. Μαδούρο στην εξουσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τις δηλώσεις Μαδούρο, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «ένα ακόμα ακραίο μέτρο» που αποσκοπεί στον περιορισμό της δημοκρατικής έκφρασης και στην εγκαθίδρυση δικτατορίας.

Ο πρόεδρος υποστήριξε πάντως ότι ο αποκλεισμός των κομμάτων που επέλεξαν να απέχουν από τις κάλπες προβλέπεται από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Συντακτική Εθνοσυνέλευση, το πανίσχυρο νομοθετικό σώμα που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι, αλλά δεν αναγνωρίζεται ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής.

Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση στελεχώνεται εξολοκλήρου από υποστηρικτές του καθεστώτος Μαδούρο και έχει οικειοποιηθεί τις εξουσίες της κανονικής Βουλής, κάτι που σημαίνει ότι θεσμικά η αντιπολίτευση δεν μπορεί να προσφύγει πουθενά κατά των αποφάσεων των «τσαβίστας». Οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που λάμβαναν χώρα σχεδόν κάθε μέρα την άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν πλέον ατονήσει.

Ο κ. Μαδούρο υποστήριξε πως στις δημοτικές εκλογές οι κυβερνητικοί υποψήφιοι επικράτησαν σε 300 από τις 335 θέσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 47%.

Η Βενεζουέλα βιώνει μία από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις στη νεότερη ιστορία, με την ύφεση να συμπληρώνεται από υπερπληθωρισμό, χρόνια έλλειψη βασικών αγαθών – όπως τρόφιμα και φάρμακα. Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και η εγκληματικότητα καλπάζει.
Πηγή: skai.gr