«Όχι» της ΕΕ στην προτροπή Νετανιάχου για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση την προτροπή του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, στον απόηχο της απόφασης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ιστορική πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

Μιλώντας μετά την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κατέστησε σαφές πως το μπλοκ παραμένει αφοσιωμένο στη λύση των δύο κρατών, όπου η Ιερουσαλήμ θα αποτελεί πρωτεύουσα τόσο του εβραϊκού κράτους όσο κι ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Νετανιάχου, που έγινε ο πρώτος ισραηλινός πρωθυπουργός που επισκέπτεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά από 22 χρόνια, εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθηση ότι εν τέλει τα περισσότερα ή και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Ιερουσαλήμ είναι αδιαμφισβήτητα η πρωτεύουσα του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες του κ. Τραμπ μπορούν να διευκολύνουν την επίτευξη ειρήνης, καθώς έβαλαν τα δεδομένα στο τραπέζι. «Η ειρήνη βασίζεται στην πραγματικότητα», ανέφερε με νόημα.

Ωστόσο, η κ. Μογκερίνι διευκρίνισε
πως η ΕΕ έχει ενιαία γραμμή και θα συνεχίσει να συντάσσεται με την «κοινή θέση της διεθνούς κοινότητας», που προβλέπει ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ θα λυθεί στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Επαναβεβαίωσε δε πως από τη σκοπιά της ΕΕ τα δύο κράτη θα πρέπει να οριοθετηθούν με βάση τα σύνορα του 1967, δηλαδή πριν τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, όταν το Ισραήλ κατέκτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ – την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν σήμερα ως πρωτεύουσά τους.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιανουαρίου προσκεκλημένος της ΕΕ είναι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η κ. Μογκερίνι αρνήθηκε πως η ΕΕ ετοιμάζει νέα μεγάλη δική της πρωτοβουλία για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, όμως προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ δεν θα πετύχουν εάν δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των κρατών της περιοχής.

Η διαφωνία για το στάτους της Ιερουσαλήμ έχει επαναφέρει στο προσκήνιο ευρύτερες διαφορές ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Τελ Αβίβ, το οποίο θέλει να δει την ΕΕ να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο Ιράν αναφορικά με την εμπλοκή του στην Συρία και σε άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: skai.gr