Κλείσιμο

Μέι: «Όλοι ικανοποιημένοι» από τη συμφωνία για την πρώτη φάση του Brexit

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΕΕ την Παρασκευή αναφορικά με την πρόοδο της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit πρέπει να αφήνει τόσο τους υποστηρικτές όσο και τους πολέμιους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ικανοποιημένους, είπε η Τερέζα Μέι.

Σε δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι η συμφωνία «είναι καλή είδηση για τους υποστηρικτές της εξόδου που ανησυχούσαν ότι η διαδικασία είχε τελματώσει και ότι το Brexit δε θα συνέβαινε και είναι καλή είδηση για τους υποστηρικτές της παραμονής, επειδή δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα βρεθεί απότομα εκτός (ΕΕ) χωρίς συμφωνία».

Παραθέτοντας συνοπτικά τα κύρια σημεία της συμφωνίας, η κα Μέι είπε ότι υλοποιείται η προτεραιότητα της προστασίας των δικαιωμάτων των περίπου 3 εκ. Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας, ότι δε θα υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος στην Ιρλανδία και ότι η Βρετανία θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

Προκαλώντας διαφορετικές αντιδράσεις από τις αντίθετες πτέρυγες των βουλευτών, η κα Μέι είπε επίσης ότι μελλοντικά τα βρετανικά δικαστήρια θα λαμβάνουν υπόψη τις κρίσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε περιπτώσεις που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων.

Επίσης, ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας για τα ιρλανδικά σύνορα ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στην ουσία θα συνεχίσει να αποδέχεται τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, καθώς και ότι η συμφωνία για τον οικονομικό διακανονισμό θα ισχύσει μόνο εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας-ΕΕ.

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι τα πάντα να συμφωνηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά προς ικανοποίηση των πιο σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit. Επιβεβαίωσε δε ότι τα χρήματα που θα καταβάλει συνολικά σε βάθος χρόνου η Βρετανία στην ΕΕ υπολογίζονται σε 40-44 δισεκατομμύρια ευρώ (35-39 δισ. λίρες).

Η κα Μέι κατέληξε λέγοντας ότι η συμφωνία, που αναμένεται να επικυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας, δημιουργεί μία «νέα αίσθηση αισιοδοξίας».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι η Πρωθυπουργός μετά βίας κατάφερε να κλείσει τη θεωρητικά πιο εύκολη πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πείθει πως μπορεί καν να διεξαγάγει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο