Τρομοκρατική απόπειρα η έκρηξη στη Νέα Υόρκη (upd - videos)

Ως απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας αντιμετωπίζουν οι Αρχές της Νέας Υόρκης την έκρηξη χαμηλής ισχύος που σημειώθηκε το πρωί, τοπική ώρα, στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων Πορτ Οθόριτι στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.

Η έκρηξη προκλήθηκε από «χαμηλής τεχνολογίας» αυτοσχέδια βόμβα (τύπου pipe bomb) με την οποία ήταν ζωσμένος ο δράστης, που ταυτοποιήθηκε ως Ακαγιέντ Ουλά από το Μπαγκλαντές, όπως δήλωσαν ο δήμαρχος, ο κυβερνήτης και ο αρχηγός της Αστυνομίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η έκρηξη έλαβε χώρα ενώ ο 27χρονος βάδιζε σε υπόγεια διάβαση κάτω από την κεντρική πλατεία Τάιμς Σκουέαρ. Οι Αρχές διευκρίνισαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα εάν ο συλληφθείς είχε πρόθεση να πυροδοτήσει τη βόμβα σε εκείνο το σημείο ή κάπου αλλού.

Από τους τέσσερις τραυματίες ο μοναδικός που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση είναι ο ίδιος ο δράστης, που υπέστη τραύματα και εγκαύματα στην κοιλιακή χώρα και στα χέρια. Τρεις πολίτες που βρίσκονταν κοντά του την ώρα της έκρηξης μετέβησαν μόνοι τους σε νοσοκομεία της περιοχής με πονοκεφάλους και βόμβο στα αυτιά.

Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι γνωστά, όμως αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως κατά τη σύλληψή του δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Ο αρχηγός της Αστυνομίας επιβεβαίωσε πως ο επίδοξος βομβιστής προέβη σε δηλώσεις, όμως αρνήθηκε να μιλήσει για το περιεχόμενό τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες στον σταθμό, στο σπίτι και σε άλλα σημεία όπου σύχναζε ο συλληφθείς.

Οι Αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο συλληφθείς είχε συνεργούς ή ότι επίκεινται περαιτέρω απόπειρες, όμως οι περιπολίες και οι σκοπιές της Αστυνομίας σε όλη την πόλη θα αυξηθούν σήμερα.

Η ευρύτερη περιοχή έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία και οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν πολλές αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για την έκρηξη.

Πηγή: skai.gr