Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις συστάσεις δεκάδων ηγετών ότι τέτοια απόκλιση από την πάγια πολιτική της διεθνούς κοινότητας μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα βίας στη Μέση Ανατολή.

«Σήμερα επιτέλους αναγνωρίζουμε το πρωτοφανές, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε έκτακτο διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι πρόκειται απλώς για «αναγνώριση της πραγματικότητας».

Απέρριψε δε τις προειδοποιήσεις που έχει δεχτεί για κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, λέγοντας αντίθετα ότι η επιλογή του θα βελτιώσει τις προοπτικές ειρήνευσης.

Ο κ. Τραμπ διευκρίνισε πάντως ότι η έκταση της πόλης που θα λειτουργήσει ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Προσπαθώντας να διαψεύσει τις κατηγορίες ότι με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ θέτει τέλος στη λύση των δύο κρατών, την οποία στηρίζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν αυτό το ενδεχόμενο εάν Ισραήλ και Παλαιστίνιοι το θέλουν.

Αποσαφήνισε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να σέβεται το σημερινό o status quo όσον αφορά τα μεγάλα θρησκευτικά μνημεία του εβραϊσμού, του ισλάμ και του χριστιανισμού που φιλοξενεί η Ιερουσαλήμ.

Μετακινείται η πρεσβεία, αλλά αφού χτιστεί η νέα

Ο κ. Τραμπ προσέθεσε πως διέταξε το Στέιτ Ντιπάρμεντ να αρχίσει αμέσως το σχεδιασμό για μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται σήμερα.

Η οικοδόμηση της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ θα αρχίσει το ταχύτερο δυνατό και το τελικό έργο θα αποτελεί τιμή στην ειρήνη, είπε, χωρίς πάντως να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Συμπλήρωσε δε ότι το επόμενο διάστημα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία ειρήνης στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr