NYT: Ο Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Την πρόθεσή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επαφών που είχε σήμερα με ισραηλινούς και άραβες ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες των «New York Times».

Ο κ. Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του αύριο Τετάρτη, μολονότι πολλές χώρες του αραβικού κόσμου ασκούν μεγάλες πιέσεις στην Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει τα σχέδιά της, προειδοποιώντας ότι τυχόν αναγνώριση της Ιερουσαλήμ θα προκαλέσει κύμα εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ενδεχόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους θα θέσει τέλος στην πολιτική των ΗΠΑ να παραπέμπουν το μέλλον της ιστορικής πόλης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ έθεσε την Ιερουσαλήμ υπό τον πλήρη έλεγχό του κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, και έχει εγκαταστήσει εκεί τη Βουλή και το πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας. Η διεθνής κοινότητά ωστόσο δεν αναγνωρίζει την ιστορική πόλη ως αδιαίρετη έδρα του εβραϊκού κράτους, καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

(Και) θέμα πρεσβείας

Νωρίτερα, το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε πως ο κ. Τραμπ επικοινώνησε με τον κ. Αμπάς και τον ενημέρωσε ότι προτίθεται να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται σήμερα.

Ο κ. Αμπάς από την πλευρά του τόνισε στον κ. Τραμπ ότι η μεταφορά της πρεσβείας θα εγείρει κινδύνους για την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ στη συνέχεια απεύθυνε έκκληση στον πάπα Φραγκίσκο και τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας να παρέμβουν για το θέμα της πρεσβείας.

Ανάλογο μήνυμα για μεταφορά της πρεσβείας έστειλε ο κ. Τραμπ και σε συνομιλία που είχε σήμερα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο οποίος απάντησε προειδοποιώντας για «σοβαρές επιπτώσεις» στην περιοχή.

Με δεδομένο τον κίνδυνο διαδηλώσεων εάν υλοποιηθεί οποιαδήποτε σχέδιο Τραμπ σε σχέση με την Ιερουσαλήμ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε στους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απαγόρευση ισχύει και για τη Δυτική Όχθη. Μόνο οι επίσημες, «απαραίτητες» μετακινήσεις θα επιτρέπονται, αφού ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: skai.gr