Τραμπ σε Αμπάς: Θέλω να μεταφέρω την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ στην πόλη της Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται σήμερα, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του τελευταίου.

Ο κ. Αμπάς φέρεται να προειδοποίησε τον κ. Τραμπ για τους κινδύνους που θα εγείρει τυχόν μεταφορά της πρεσβείας για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στην παλαιστινιακή ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο ενδεχόμενο αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ενδεχόμενο που εξετάζει ο κ. Τραμπ και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με προγενέστερες διαρροές από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες των «New York Times» ο κ. Τραμπ σχεδιάζει να πάει ένα βήμα παραπέρα και να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους

Το Ισραήλ έθεσε την Ιερουσαλήμ υπό τον πλήρη έλεγχό του κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, και έχει εγκαταστήσει εκεί τη Βουλή και το πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας. Η διεθνής κοινότητά ωστόσο δεν αναγνωρίζει την ιστορική πόλη ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Έως σήμερα όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν παραπέμψει τις αποφάσεις για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τον αραβικό κόσμο ώστε να μην αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μουσουλμανικές χώρες να αναφέρουν ότι τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει μεγάλες ταραχές στη Μέση Ανατολή.

Δύο από τους κυριότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, έχουν διαμηνύσει ότι τυχόν αναγνώριση της Ιερουσαλήμ θα προκαλέσει μεγάλες ταραχές στην περιοχή, με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να προειδοποιεί ακόμα και με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους Μουσουλμάνους», δήλωσε σήμερα ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τη διακοπή των δεσμών της Τουρκίας με το Ισραήλ. Προειδοποιώ τις ΗΠΑ να μην προβούν σε τέτοιο βήμα καθώς θα βαθύνει τα προβλήματα στην περιοχή», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr