Τουρκία: Καταστροφική η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Η επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ θα ήταν καταστροφική και θα οδηγούσε σε μια νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μποζντάγ, ο οποίος είναι επίσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ έχει καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες και ότι η διατήρησή του είναι σημαντική για την ειρήνη στην περιοχή. 

«Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και του Όρους του Ναού έχουν καθοριστεί από διεθνείς συμφωνίες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ για να προστατευθεί η ειρήνη στην περιοχή», τόνισε.

«Θα είναι καταστροφικό αν γίνει και κάποιο άλλο βήμα στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας (του Ισραήλ), θα ανοίξει ο δρόμος για νέες διαμάχες, για περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, για απρόβλεπτα γεγονότα. Δεν θα έδινε κανένα πλεονέκτημα στο Ισραήλ ή στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής», συμπλήρωσε.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τμήματος, που είχε καταληφθεί το 1967. Οι ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ ενώ οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους τους.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος και γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν είχε λάβει ακόμη απόφαση για το εάν θα αναγνωρίσει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μια κίνηση που θα αλλάξει την πολιτική που εδώ και δεκαετίες ακολουθούσαν οι ΗΠΑ.

Οι παλαιότεροι Αμερικανοί πρόεδροι επέμεναν ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να αποφασιστεί μέσω των διαπραγματεύσεων.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστινιακό Πρόεδρο Μαχμούν Αμπάς με τον οποίο συζήτησαν για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με πηγές του γραφείου του Ερντογάν.

Οι πηγές ανέφεραν πως ο Ερντογάν είπε στον Αμπάς ότι η διατήρηση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ είναι σημαντική υπόθεση για όλες τις μουσουλμανικές χώρες, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς νόμοι και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ακολουθούν τους διεθνείς νόμους.

Οποιαδήποτε κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα πυροδοτούσε τον εξτρεμισμό και τη βία, δήλωσε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμέντ Αμπούλ Γκέιτ.

Ανώτερη πηγή της Ιορδανίας δήλωσε την Κυριακή ότι το Αμμάν έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τη σύγκληση έκτακτης συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας πριν από την αναμενόμενη απόφαση του Τραμπ αυτήν την εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr