Αντιδράσεις για την επικείμενη απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ ή να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Μια τέτοια κίνηση των ΗΠΑ δεν θα υπηρετήσει την ειρήνη ή τη σταθερότητα, απεναντίας θα τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την καταφυγή στη βία» προειδοποίησε χθες ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπντουλ Γάιτ.

«Αυτή η σκευωρία δεν θα περάσει, προειδοποιούμε εναντίον κάθε τέτοιας απόφασης και καλούμε τον λαό μας να αναβιώσει την Ιντιφάντα σε περίπτωση που ληφθούν άδικες αποφάσεις όσον αφορά την Ιερουσαλήμ», τόνισε το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Την Παρασκευή εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διεμήνυσε ότι η αναγνώριση από τους Αμερικανούς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα «κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία».

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε χθες πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασής του μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η επόμενη προθεσμία για αυτό είναι η Δευτέρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαβεβαίωσε την Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο ότι καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει «πρόωρες» τις πληροφορίες κατά τις οποίες η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.
Πηγή: skai.gr -AMΠΕ