Ερντογάν: Τα δικαστήρια των ΗΠΑ δεν μπορούν να δικάσουν την Τουρκία

Τα δικαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν μπορούν να δικάσουν την Τουρκία, ισχυρίστηκε το Σάββατο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη δίκη ενός υψηλόβαθμου στελέχους τουρκικής τράπεζας ο οποίος κατηγορείται για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Ουάσινγκτον έχουν περιπλεχθεί περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος συνεργάζεται με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ, περιέγραψε λεπτομερώς στο δικαστήριο τον τρόπο με τον οποίο παρακάμπτονταν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Στην τριήμερη κατάθεσή του, ο Ζαράμπ ενέπλεξε κορυφαίους Τούρκους πολιτικούς, περιλαμβανομένου του Ερντογάν. Ο Ζαράμπ είπε την Πέμπτη πως ο ίδιος ο Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, έδωσε την άδεια σε δύο τουρκικές τράπεζες να συμμετάσχουν στο σχέδιο. Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη μαρτυρία του προσπάθεια υπονόμευσης της Τουρκίας και της οικονομίας της. Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι επρόκειτο για «καθαρή συνωμοσία» του δικτύου του Φετουλάχι Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο περσινό πραξικόπημα.

Η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοση του Γκιουλέν, ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει πως τα δικαστήρια χρειάζονται επαρκή στοιχεία προτού μπορέσουν να εκδώσουν τον ηλικιωμένο κληρικό, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξη στο πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν δήλωσε σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AK στη βορειοανατολική επαρχία Καρς πως τα δικαστήρια των ΗΠΑ «δεν μπορούν ποτέ να δικάσουν τη χώρα μου».

Αν και δεν έχει μέχρι τώρα ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στη δικαστική αίθουσα, έχει απορρίψει την υπόθεση ως πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια να πέσει η τουρκική κυβέρνηση. Την Παρασκευή (χθες) το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως Τούρκοι εισαγγελείς πρόκειται να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ζαράμπ και των γνωστών του.

Η Τουρκία ενέτεινε την πίεση που ασκεί στις ΗΠΑ και σήμερα, σύμφωνα με το Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως υποστηρικτές του Γκιουλέν εισέδυσαν στο δικαστικό σώμα των ΗΠΑ, στο Κογκρέσο και σε άλλους κρατικούς θεσμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πως το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη παρέμβαση.

Περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αφού κατηγορήθηκαν ότι είχαν δεσμούς με τον Γκιουλέν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι στον στρατό, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν φυλακιστεί.

Σε ένα περαιτέρω πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Γκρέιαμ Φούλερ, πρώην αξιωματικού της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), ο οποίος φέρεται να είχε δεσμούς με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ