Με κυάνιο αυτοκτόνησε ο βοσνιοκροάτης στο Δικαστήριο της Χάγης

Κυάνιο φαίνεται πως ήταν το δηλητήριο που χρησιμοποίησε για να αυτοκτονήσει μέσα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο βοσνιοκροάτης κατάδικος για εγκλήματα πολέμου Σλόμπονταν Πράλγιακ, όπως ανακοίνωσαν οι ολλανδικές εισαγγελικές Αρχές.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα από τις τοξικολογικές εξετάσεις, το δηλητήριο προκάλεσε ανακοπή στον 72χρονο, που εκτιμάται ότι προκάλεσε τον θάνατό του.

Ο Πράλγιακ πήρε το δηλητήριο λίγη ώρα αφότου το Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε την έφεσή του και επαναβεβαίωσε την ποινή κάθειρξης 20 ετών που του είχε επιβληθεί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον εμφύλιο στη Βοσνία, ανάμεσα στο 1992 και το 1995.

«Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας πολέμου. Απορρίπτω την ετυμηγορία σας», φώναξε ο 72χρονος προς τον δικαστή. Αμέσως μετά κατάπιε το περιεχόμενο ενός φιαλιδίου, λέγοντας στο έκπληκτο ακροατήριο ότι ήπιε δηλητήριο.

Άγνωστο παραμένει το πώς ο Πράλγιακ κατόρθωσε να βάλει το φιαλίδιο στην αίθουσα του Διεθνούς Δικαστηρίου, με δεδομένο το πρωτόκολλο αυστηρών σωματικών ελέγχων.

Το Δικαστήριο έχει διατάξει εσωτερικό έλεγχο των μέτρων και διαδικασιών ασφαλείας που ακολουθεί το προσωπικό του.

Ο Πράλγιακ ήταν διοικητής των βοσνιοκροατικών δυνάμεων στον καταστροφικό εμφύλιο και, μεταξύ άλλων, είχε κριθεί ένοχος για εμπλοκή στους διωγμούς μουσουλμάνων στην περιοχή της πόλης Μόσταρ.
Πηγή: skai.gr