Κλείσιμο

Ο Φλιν δήλωσε ένοχος και συνεργάζεται με την ειδική έρευνα για τη Ρωσία

Ένοχος σε κατηγορίες ότι είπε ψέματα στο FBI για επικοινωνίες που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον δήλωσε ο Μάικλ Φλιν, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι συνεργάζεται με την έρευνα για παρεμβάσεις της Ρωσίας στις περσινές προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο απόστρατος στρατηγός είναι το πρώτο πρόσωπο που εργάστηκε στον Λευκό Οίκο του κ. Τραμπ και αντιμετωπίζει κατηγορίες από τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος ηγείται της έρευνας για τη ρωσική ανάμιξη στις κάλπες του 2016 – σε μία ένδειξη πως η υπόθεση αγγίζει πλέον τον στενό κύκλο του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Κυρώσεις και ΟΗΕ

Στα δικόγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο κ. Φλιν ομολογεί ότι παραπληροφόρησε το FBI σχετικά με σειρά επικοινωνιών που είχε τον περσινό Δεκέμβριο με τον τότε πρέσβη της Ρωσίας Σεργκέι Κίσλιακ, με αντικείμενα τις αμερικανικές κυρώσεις που είχε επιβάλει η τότε κυβέρνηση Ομπάμα στη Μόσχα και ένα ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη που αφορούσε το Ισραήλ.

Ο κ. Φλιν υποστηρίζει ότι είχε συνομιλήσει με ανώτερα στελέχη της μεταβατικής ομάδας Τραμπ αναφορικά με τις επαφές του με τον ρώσο πρέσβη, λέγοντας μάλιστα ότι για το ψήφισμα του ΟΗΕ είχε λάβει κατευθύνσεις από «πολύ ανώτερο» στέλεχος της μεταβατικής ομάδας, η οποία προετοίμασε το έδαφος για την προεδρία Τραμπ ανάμεσα στις εκλογές και στην ορκωμοσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου MSNBC και της εφημερίδας Wall Street Journal ο εν λόγω αξιωματούχος ήταν ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Όσον αφορά τα τηλεφωνήματα Φλιν-Κίσλιακ για τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα, στα δικόγραφα ο πρώην στρατηγός ισχυρίζεται ότι κατόπιν συνεννόησης με «ανώτερο» μέλος της μεταβατικής ομάδας Τραμπ μίλησε με τον ρώσο πρέσβη και του μετέφερε την επιθυμία του στρατοπέδου Τραμπ η Μόσχα να μην «κλιμακώσει την κατάσταση».

Μία ημέρα αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε αντίποινα στις κυρώσεις Ομπάμα, ενώ στη συνέχεια ο πρεσβευτής Κίσλιακ τηλεφώνησε στον κ. Φλιν και του είπε ότι η Μόσχα έλαβε τις αποφάσεις της με βάση το δικό του αίτημα.

Μετέπειτα, ο κ Φλιν μίλησε με διάφορα «ανώτερα» μέλη της μεταβατικής ομάδας Τραμπ σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με τον ρώσο διπλωμάτη για τις κυρώσεις.

Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ ακόμα βρισκόταν στην εξουσία η κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ τα μέλη της ομάδας Τραμπ παρέμεναν απλοί πολίτες που στις ΗΠΑ απαγορεύεται δια νόμου να ασκούν διπλωματία.

Οι κατηγορίες εναντίον του κ. Φλιν επισύρουν ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου
, ο οποίος υποστήριξε ότι ούτε η κατηγορία ούτε η δήλωση ενοχής εμπλέκουν στην υπόθεση οποιονδήποτε άλλον πέραν του ίδιου του κ. Φλιν. Οι σημερινές εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για ταχεία και λογική ολοκλήρωση της έρευνας, προσθέτει ο Λευκός Οίκος.

Στη δική του ανακοίνωση, ο κ. Φλιν αποδίδει την απόφασή του να συνεργαστεί με την ομάδα Μούλερ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της οικογένειάς του και των ΗΠΑ. «Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου», καταλήγει.

Φάκελος και για την Τουρκία

Πέραν των ψευδών δηλώσεων στο FBI, ο κ. Φλιν δήλωσε ένοχος και για ψέματα σχετικά με δουλειά λόμπι που έκανε για λογαριασμό της Τουρκίας.

Τα δικόγραφα δεν περιγράφουν ακριβώς τη σχέση του κ. Φλιν με την τουρκική κυβέρνηση, είναι όμως σαφές ότι στις δηλώσεις που κατέθεσε για τη δράση του ως εκπρόσωπος αλλοδαπών συμφερόντων ο κ. Φλιν είπε ψέματα για τους στόχους που είχε η συνεργασία του με την Άγκυρα.

Οι εξελίξεις με τον κ. Φλιν προκάλεσαν απότομη πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι φήμες ότι ο κ. Φλιν συνεργάζεται με τον ειδικό σύμβουλο Μούλερ είχαν αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου αποκαλύφθηκε ότι οι δικηγόροι του απόστρατου στρατηγού έχουν σταματήσει να επικοινωνούν με τους νομικούς συμβούλους του προέδρου Τραμπ σχετικά με την έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016.

Ο κ. Φλιν παραιτήθηκε από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας πριν καν συμπληρώσει έναν μήνα θητείας, αφότου παραδέχτηκε ότι δεν ενημέρωσε σωστά τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις επαφές που είχε με τον κ. Κίσλιακ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης