Γιλντιρίμ: Πολιτική υπόθεση η δίκη του Τούρκου τραπεζίτη στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ένας έμπορος χρυσού ο οποίος συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη ενός Τούρκου τραπεζίτη «θα επανέλθει από το λάθος του», λέγοντας πως η υπόθεση, που συνδέεται με τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, έχει στόχο την Τουρκία και την οικονομία της.

Ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ δήλωσε χθες ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως μια συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης, προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν.

Ο Ζαράμπ έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς στην ποινική δίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος δήλωσε αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.

Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν, αν και μόνο ο Ζαράμπ, 34, και ο Ατίλα, 47 ετών, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

«Αυτή η δικαστική υπόθεση έχει πάψει να είναι δικαστική και έχει γίνει εντελώς πολιτική, με μοναδικό σκοπό να παγιδεύσει την Τουρκία και την οικονομία της», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε εναρκτήρια τελετή στην Κωνσταντινούπολη.

Την εποχή της φερόμενης συνωμοσίας
ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο Ενρτογάν δήλωσε χθες πως η Τουρκία δεν παραβίασε τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.


Πηγή: skai.gr