Τέως στέλεχος της CIA θέλει να συλλάβει η Τουρκία σχετικά με το πραξικόπημα

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην στελέχους της CIA Γρέιχαμ Φούλερ εξέδωσε η Τουρκία, με την κατηγορία ότι εμπλέκεται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης υποστηρίζει ότι ο κ. Φούλερ συμμετείχε σε σύσκεψη καθοδηγητών του πραξικοπήματος στα Πριγκιποννήσια ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, και εγκατέλειψε την Τουρκία μετά την ήττα των στρατιωτικών.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον κ. Φούλερ, που υπηρετούσε παλαιότερα ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ, για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» της Τουρκίας.

Οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν πως ο κ. Φούλερ ήταν συνεργάτης του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Η φερόμενη εμπλοκή του κ. Φούλερ στο πραξικόπημα ήταν μία αναπόδεικτη θεωρία που άρχισαν να διαδίδουν τούρκοι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήδη από το περσινό καλοκαίρι. Η Άγκυρα ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει κανένα απτό στοιχείο για να υποστηρίξει τις καταγγελίες της.

Ο ίδιος ο κ. Φούλερ, που έχει σταματήσει να εργάζεται για τη CIA εδώ και χρόνια, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στο πραξικόπημα.

Σημειώνεται πως το ένταλμα σε βάρος του κ. Φούλερ έρχεται μία ημέρα μετά την κατάθεση του τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού Ρέζα Ζαράμπ – που συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές – ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε παλαιότερα εγκρίνει συναλλαγές που «έσπαγαν» κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Πηγή: skai.gr