Κλείσιμο

Κενό $1 τρισεκ. θα προκαλέσει η φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων

Η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τονώσει μεν την ανάπτυξη όμως όχι αρκετά ώστε να καλύψει τις προβλεπόμενες απώλειες φόρων, αφήνοντας εν τέλει δημοσιονομικά κενά που θα υπερβαίνουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε βάθος δεκαετίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του ακομμάτιστου ελεγκτικού βραχίονα του Κογκρέσου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, λίγες ώρες αφότου ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, δίνοντας σημαντική ώθηση στις προσπάθειες του κόμματος να συγκεντρώσει τις τουλάχιστον 50 ψήφους που χρειάζεται στη Γερουσία. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες 30 ώρες.

Στο πόρισμά της, η Ενιαία Επιτροπή για τη Φορολόγησης (JCT) υπολογίζει ότι έως το 2027 οι προτεινόμενες αλλαγές στον φορολογικό κώδικα θα αυξήσουν την ανάπτυξη κατά 0,8% σε σχέση με τις προϋπάρχουσες βασικές προβλέψεις.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης θα μειώσει το έλλειμμα κατά 407,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας, ποσό που δεν καλύπτει ούτε το ένα τρίτο των προβλεπόμενων φορολογικών απωλειών, οι οποίες ανέρχονται σε $1,414 τρισεκατομμύρια. Συνεπώς, οι αλλαγές που βρίσκονται σε διαβούλευση αυτές τις μέρες στη Γερουσία θα προκαλέσουν δημοσιονομικό κενό σχεδόν 1,07 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας από τους παράγοντες που περιορίζουν τις θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις της αυξημένης ανάπτυξης είναι ότι τα μεγάλα ελλείμματα θα καταστήσουν αναγκαίο επιπλέον δανεισμό, με την JCT να εκτιμά ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξηθεί κατά 51 δισεκατομμύρια μεταξύ 2018 και 2027.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, Στίβεν Μανούτσιν, έχει ισχυριστεί ότι οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ανάπτυξης, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις κατανάλωση και απασχόληση.

Η έκθεση του JCT ωστόσο δεν καταλήγει σε τέτοιο συμπέρασμα και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα δικές του εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης.

Η μεταρρύθμιση που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία προβλέπει μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 15 μονάδες, από το 35 στο 20%, μικρότερες μειώσεις για διάφορους τύπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διάφορες αλλαγές στη φορολόγηση των νοικοκυριών, κάποιες μειωτικές και κάποιες αυξητικές.

Η φορολογική μεταρρύθμιση έχει ήδη υπερψηφιστεί στο κάτω σώμα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά με διαφορές σε σχέση με το νομοσχέδιο που εξετάζει η Γερουσία.
Πηγή: skai.gr