NYT: Την εκδίωξη του Τίλερσον από το ΥΠΕΞ σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος

Σχέδιο να οδηγήσει τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον σε παραίτηση και να τον αντικαταστήσει με τον νυν διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο έχει καταστρώσει ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», που ακολουθήθηκε από ανάλογα δημοσιεύματα άλλων αμερικανικών ΜΜΕ.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει τελικό πράσινο φως για την ενεργοποίηση του σχεδίου, όμως η σχέση του προέδρου με τον κ. Τίλερσον έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Τραμπ απέφυγε να τοποθετηθεί για την υπόθεση, λέγοντας απλά «Ο Ρεξ είναι εδώ» όταν δημοσιογράφοι του φώναξαν σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον διάδοχο στο θρόνο του Μπαχρέιν.

Το ρήγμα ανάμεσα στους δύο άνδρες φάνηκε έντονα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν βγήκαν δημοσιεύματα που ήθελαν τον ΥΠΕΞ να έχει αποκαλέσει τον πρόεδρο «ανόητο» μετά από συνεδρίαση για θέματα ασφάλειας και διπλωματίας. Την ίδια περίοδο ο κ. Τραμπ είχε «αδειάσει» τον κορυφαίο διπλωμάτη του, προτρέποντάς τον μέσω Twitter να εγκαταλείψει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τη Βόρεια Κορέα.

Ο κ. Τίλερσον είχε διαψεύσει ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί, χωρίς όμως να αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είχε αποκαλέσει «ανόητο» τον πρόεδρο Τραμπ.

Σύμφωνα με τους NYT, το φερόμενο σχέδιο του Λευκού Οίκου προβλέπει ότι στη θέση του κ. Πόμπεο στην ηγεσία της CIA θα τοποθετηθεί ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Κότον, σύμμαχος του κ. Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το όλο σχέδιο φέρεται να εκπονήθηκε από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τον πρώην στρατηγό Τζον Κέλι.

Στις αρχές του φθινόπωρου υπήρχαν ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο ότι ο κ. Κέλι, ο κ. Τίλερσον και ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είχαν συνάψει μία προφορική «συμφωνία αυτοκτονίας» που όριζε ότι εάν ο κ. Τραμπ επιδιώξει να εκτοπίζει έναν εξ αυτών οι υπόλοιποι θα απειλούσαν με παραίτηση.
Πηγή: skai.gr