Κλείσιμο

Η Οξφόρδη απέσυρε το βραβείο που είχε απονείμει στην ηγέτιδα της Μιανμάρ

Η αδράνεια της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι μπροστά στην κρίση των μουσουλμάνων Ροχίνγκια ανάγκασε τη βρετανική πόλη της Οξφόρδης να αποσύρει το βραβείο που της είχε απονείμει πριν από 20 χρόνια, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Το δημοτικό συμβούλιο της Οξφόρδης αποφάσισε ομόφωνα να αφαιρέσει οριστικά την τιμή που δόθηκε στην de facto ηγέτιδα της Μιανμάρ, το 1997, καθώς όπως δήλωσε, δεν θέλει να επαινεί «αυτούς που κλείνουν τα μάτια στη βία».

«Η Αούνγκ Σαν Σου Κι έλαβε το βραβείο Freedom of the City το 1997 επειδή ενσάρκωνε τις αξίες της ανεκτικότητας και του διεθνισμού, αξίες που εκπροσωπεί η Οξφόρδη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μετά την απόφασή του.

«Σήμερα λάβαμε την άνευ προηγουμένου απόφαση να αποσύρουμε την ανώτατη τιμή που μπορεί να απονείμει μια πόλη, εξαιτίας της καταπίεσης της μειονότητας των Ροχίνγκια», λέει επίσης η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η ψηφοφορία έρχεται την ίδια μέρα που ο ισχυρός αρχηγός στρατού της Μιανμάρ είπε στον Πάπα Φραγκίσκο ότι «δεν υπάρχουν θρησκευτικές διακρίσεις στη Μιανμάρ».

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να κατεβάσει από τους τοίχους του το πορτρέτο της  πρώην σπουδάστριάς του, Αούνγκ Σαν Σου Κι. 

Η βραβευμένη με Νόμπελ ηγέτιδα της Μιανμάρ έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για την αδράνεια που επιδεικνύει μπροστά στις διώξεις που υφίστανται οι Ροχίνγκια από τον στρατό της χώρας.

Σημειώνεται ότι περίπου 900.000 μέλη της μουσουλμάνων Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο νότιο Μπανγκλαντές, στον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου. Οι 620.000 εξ αυτών έχουν εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά τα τέλη Αυγούστου όταν ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ των ανταρτών και του στρατού.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για τους φόνους, τις δολοφονίες και τα άλλα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των Ροχίνγκια.
Πηγή: skai.gr