Η Αργεντινή θα συνεχίσει τις έρευνες για το αγνοούμενο υποβρύχιο

Μήνυμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής και οι ξένες δυνάμεις που συνδράμουν θα συνεχίσουν τις έρευνες για το αγνοούμενο πολεμικό υποβρύχιο, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί εδώ και εννέα ημέρες, έστειλε ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι, τονίζοντας ότι αναμένει εντοπισμό του σκάφους εντός ημερών.

Ο επικεφαλής του κράτους της Αργεντινής υπογράμμισε πως θέλει μία «σοβαρή και εις βάθος» έρευνα προκειμένου να «μαθευτεί η αλήθεια» για το τι συνέβη στο υποβρύχιο ARA San Juan, που έχει χαθεί με 44μελές πλήρωμα.

Τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν ότι στο υποβρύχιο έγινε έκρηξη λίγες ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία του πλοιάρχου με το Ναυτικό. Το πλήρωμα είχε νωρίτερα ενημερώσει για βραχυκύκλωμα στις μπαταρίες.

Ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν δεν έχει σημειωθεί έκρηξη, μετά από εννέα ημέρες τα αποθέματα οξυγόνου στο σκάφος έχουν κατά πάσα πιθανότητα εξαντληθεί.

«Αυτό που συνέβη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής και ενδελεχούς έρευνας, που θα βοηθήσει στην εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων» με στόχο να μάθουμε «πώς σε ένα υποβρύχιο που [...] ταξίδευε σε εξαιρετικές συνθήκες σημειώθηκε, σύμφωνα με τις ένδειξεις που έχουμε, μια έκρηξη» τόνισε ο Μάκρι.

Στις έρευνες έχουν λάβει μέρος περισσότερες από 10 χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία και η Γερμανία.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters - skai.gr