Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ διακόπτουν την παροχή όπλων στους Κούρδους της Συρίας

Την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να διακόψουν την παροχή όπλων στους κούρδους αντάρτες της οργάνωσης YPG στη Συρία, φέρεται να ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα.

Αυτό δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αργότερα αναμένεται και ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον άρχισε να τροφοδοτεί το YPG με όπλα τη φετινή άνοιξη, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας, η οποία αντιλαμβάνεται τους κούρδους μαχητές ως τρομοκρατικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Στόχος των ΗΠΑ ήταν να ενισχύουν τους Κούρδους στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, όπου το YPG έχει αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος.

Η Τουρκία όμως είχε καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις παραδόσεις όπλων απειλή για την εθνική της ασφάλεια, ενώ έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι δεν θα δεχτεί τη δημιουργία κουρδικού κρατιδίου στη βόρεια Συρία.

Σημειώνεται πάντως
ότι ο αγώνας του YPG εναντίον του ISIS έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί. Τον προηγούμενο μήνα οι Κούρδοι και άραβες σύμμαχοί τους κατέλαβαν την Ράκα, που ήταν η de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία.
Πηγή: skai.gr