Γερμανία: Το SPD δέχεται συνομιλίες αλλά κρατά χαμηλά τον πήχυ

Το πρώτο διερευνητικό βήμα για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα κάνουν την ερχόμενη Πέμπτη, η Άνγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Η συνάντηση συμφωνήθηκε μετά από μεσολάβηση του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Σουλτς λειάνει τη θέση του όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας της κεντροαριστεράς με το κεντροδεξιό μπλοκ. Ο κ. Σταϊνμάϊερ αναμένεται να είναι παρών στις τριμερείς επαφές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές ότι οι επαφές δεν σημαίνουν ότι είναι έτοιμοι να μπουν σε νέο «μεγάλο συνασπισμό», με στελέχη του κόμματος να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Ψηφοφορία στο SPD

Ο κ. Σουλτς, που μέχρι τη Δευτέρα απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε σενάριο συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), διαμήνυσε πως τυχόν συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών σε κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί σε ψηφοφορία από τα μέλη της παράταξης. Το συνέδριο του SPD είναι προγραμματισμένο για τις 7-9 Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει τίποτα αυτόματο όσον αφορά την κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε», είπε ο κ. Σουλτς. «Εάν η συζήτηση [της ηγεσίας] καταλήξει σε απόφαση για οιαδήποτε συμμετοχή μας στη συγκρότηση κυβέρνησης, αυτό θα τεθεί σε ψηφοφορία των μελών».

Μολονότι οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε νέα συνεργασία με την κεντροδεξιά, η απόφασή τους να εμπλακούν σε συζητήσεις έχει μειώσει τον κίνδυνο επαναληπτικών εκλογών στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει μια κυβέρνηση που είναι δεσμευμένη στην ΕΕ, παρά την καθυστέρηση για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, είπε εν τω μεταξύ από τις Βρυξέλλες η κ. Μερκελ.

Το SPD βρίσκεται ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο δύσκολες επιλογές, αφότου στις κάλπες του Σεπτεμβρίου είχε τη χειρότερη εκλογική επίδοσή του στη μεταπολεμική περίοδο, λαμβάνοντας μόλις το 20,5% της λαϊκής ψήφου.

Η πτέρυγα Σουλτς αποδίδει την συντριβή στην συγκυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας με την κ. Μέρκελ και πιστεύει ότι το κόμμα πρέπει να μείνει για μία τετραετία στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, στον αντίποδα, πολλά στελέχη φοβούνται ότι επαναληπτικές εκλογές θα οδηγήσουν σε νέα πτώση.
Πηγή: skai.gr