Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η κυβέρνηση στην Ιρλανδία

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση μειοψηφίας της Ιρλανδίας, εγείροντας φόβους ότι το Δουβλίνο θα βρεθεί ακέφαλο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία για τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Η κρίση άρχισε αφότου η αξιωματική αντιπολίτευση Fianna Fail κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, παραβιάζοντας τη συμφωνία που είχε κάνει με το κυβερνών κόμμα Fine Gael ότι θα το στήριζε με ψήφο ανοχής στη Βουλή.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ιρλανδία κινδυνεύει με πρόωρες εκλογές, μόλις έξι μήνες αφότου ο πρωθυπουργός Λέο Βάραντκαρ ανέλαβε τα ηνία από τον Έντα Κένι και τρεις εβδομάδες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ θα αποφασίσει εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Η Ιρλανδία έχει υιοθετήσει την πιο σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας ουσιαστικά την παραμονή της Βορείου Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Φράνσες Φιτζέραλντ ότι κακοδιαχειρίστηκε σκάνδαλο στους κόλπους της Αστυνομίας, όπου ανώτατοι αξιωματικοί προσπάθησαν να απαξιώσουν πληροφοριοδότη που είχε εκθέσει σοβαρά προβλήματα στο σώμα. Η υπόθεση χρονολογείται από το 2006 όμως νέα στοιχεία εξακολουθούν να έρχονται στην επιφάνεια.

Ο κ. Βάραντκαρ διαμήνυσε ότι θα στηρίξει την αντιπρόεδρό του, κάνοντας λόγο για «διογκωμένες» κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Μάρτιν, εκτίμησε νωρίτερα πως το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται πλέον για νέες εκλογές. «Κατάλαβα το τελευταίο βράδυ ότι το Fine Gael θέλει νέες γενικές εκλογές και ετοιμάζεται για αυτές», είπε στην κρατική τηλεόραση RTE.
Πηγή: skai.gr