Τουλάχιστον 235 οι νεκροί από την επίθεση σε τέμενος στο βόρειο Σινά (upd)

Ασύλληπτη σφαγή στην Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 235 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από βομβιστική και ένοπλη επίθεση σε τέμενος στο Σινά της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

Η επίθεση άρχισε με σειρά εκρήξεων γύρω από τέμενος της πόλης Μπιρ Ελ-Αμπντ. Στη συνέχεια ένοπλοι που επέβαιναν σε τέσσερα τζιπ άνοιξαν πυρ εναντίον πιστών που επέζησαν και προσπάθησαν να διαφύγουν.

Καμία οργάνωση  δεν έχει αναλάβει έως τώρα την ευθύνη. Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ενεργό βραχίονα στην Χερσόνησο του Σινά που βρίσκεται σε συνεχή σύρραξη με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μήνυμα ότι η επίθεση στο Σινά «δεν θα μείνει ατιμώρητη» έστειλε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, μετά από έκτακτη σύσκεψη με κορυφαία στελέχη των σωμάτων ασφαλείας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο κ. αλ-Σίσι επισήμανε ότι η Αίγυπτος θα απαντήσει με σκληρή βία στους δράστες, προσθέτοντας πως το μακελειό ενισχύει την αποφασιστικότητα της χώρας να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Απερίφραστη και άμεση ήταν η καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα.

Για «φριχτή και άνανδρη» τρομοκρατική επίθεση με στόχο αθώους και ανυπεράσπιστους πιστούς έκανε λόγο, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Προσέθεσε πως η τρομοκρατία δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή και θα πρέπει να κατανικηθεί στρατιωτικά και να απαξιωθεί ιδεολογικά.

Για βάρβαρη και άνανδρη ενέργεια που στοχοποίησε αθώους ανθρώπους έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τόνισε πως η Αίγυπτος μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της ΕΕ.

«Όλα μου τα συλλυπητήρια στα θύματα της φριχτής επίθεσης στο τέμενος στην Μπιρ ελ-Μπιντ», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι του αιγυπτιακού λαού», προσέθεσε.



At least 85 killed in mosque attack in Sinai, Egypt










Πηγή: skai.gr