Κλείσιμο

NYT: Ο Φλιν στέλνει σινιάλο ότι μιλά με τους ερευνητές για τη Ρωσία

Οι δικηγόροι του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικλ Φλιν ενημέρωσαν τη νομική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν μπορούν πλέον να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την έρευνα σχετικά με ρωσική ανάμιξη στις περσινές εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες των «New York Times», σε μία ένδειξη ότι ο κ. Φλιν μπορεί να συνεργάζεται με τους ερευνητές ή να διαπραγματεύεται κάποια συμφωνία.

Οι συνήγοροι του κ. Φλιν συνομιλούσαν τακτικά με του δικηγόρους του κ. Τραμπ σχετικά με τη δράση του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος να διαπιστώσει εάν οποιοσδήποτε συνεργάτης του προέδρου συνδέεται με ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική περίοδο. Όμως η επικοινωνία των δύο πλευρών διακόπηκε πριν λίγες ημέρες.

Η αλλαγή στάσης από το στρατόπεδο του κ. Φλιν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συνεργάζεται με τον κ. Μούλερ, όμως, σύμφωνα με τους NYT, οι νομικοί σύμβουλοι του προέδρου εκτιμούν ότι ο απόστρατος στρατηγός έχει τουλάχιστον αρχίσει σχετικές επαφές με τους ερευνητές.

Ο κ. Φλιν ήταν ένας από τους πρώτους και επιφανέστερους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο και θα μπορούσε να δώσει στον κ. Μούλερ πληροφορίες όσον αφορά την καμπάνια και το πρώτο τρίμηνο μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές.

Ο πρώην στρατηγός ήταν ένας από τους αρχιτέκτονές της στρατηγικής «Πρώτα η Αμερική» του κ. Τραμπ και ένας από τους κύριους υπέρμαχους της βελτίωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Μόσχα. Παραιτήθηκε από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας λιγότερο από έναν μήνα αφότου ανέλαβε καθήκοντα, αφού παραδέχτηκε ότι παραπληροφόρησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με επικοινωνίες που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Ερευνάται επίσης για τις υπηρεσίες λομπίστα που προσέφερε στην Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που βγήκε στις αρχές Νοεμβρίου, ο κ. Φλιν είχε συζητήσει με εκπροσώπους της Άγκυρας σχέδια απαγωγής του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν και παράδοσής του στις τουρκικές Αρχές έναντι ως και 15 εκατομμύρια δολάρια.

Τόσο η Τουρκία όσο και ο κ. Φλιν έχουν διαψεύσει το δημοσίευμα, που υποστήριζε ότι η εν λόγω διαπραγμάτευση έγινε μετά τη νίκη Τραμπ στις εκλογές.

Στο στόχαστρο της έρευνας του κ. Μούλερ φαίνεται πως έχει μπει και ο γιος του κ. Φλιν, Μάικλ Φλιν Τζούνιορ, που υπηρετούσε ως προσωπάρχης του πατέρα του. Σύμφωνα με τους NYT, ο κίνδυνος απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του γιου του έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στον πρεσβύτερο Φλιν.
Πηγή: skai.gr