Νέο ευρω-σύστημα αντιμετώπισης καταστροφών προτείνει η Κομισιόν

Προτάσεις για ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέχει αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι 200 άνθρωποι έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους την ΕΕ εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο κορμός της πρότασης είναι η συγκρότηση εφεδρικών ικανοτήτων πολιτικής προστασίας ως όπως δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη, ειδικές αντλίες νερού, ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης.

Οι εφεδρείες, γνωστές ως rescEU, θα συμπληρώνουν τις εθνικές υπηρεσίες αρωγής εφόσον αυτές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν καταστροφές, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί και επιδημίες. Οι δυνάμεις του rescEU θα ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες οι δαπάνες τους θα καλύπτονται πλήρως από ενωσιακή χρηματοδότηση.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις εθνικές ικανότητές τους, χρηματοδοτώντας «την προσαρμογή, αποκατάσταση, μεταφορά και λειτουργίας των υφιστάμενων πόρων», ενώ επί του παρόντος καλύπτεται μόνο το κόστος μεταφοράς.

Το προτεινόμενο μοντέλο συνιστά αναβάθμιση του σημερινού κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ο οποίος βασίζεται σε εθελοντικές συνεισφορές των κρατών-μελών, αλλά μπορεί να αποδειχτεί αναποτελεσματικός εάν πολλά κράτη-μέλλη πλήττονται ταυτόχρονα από καταστροφές.

Οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν επίσης προληπτικό χαρακτήρα, καθώς τα κράτη-μέλη θα κληθούν να κοινοποιούν τις εθνικές στρατηγικές πρόληψης και ετοιμότητας, ώστε να υπάρχει συλλογικό ευρω-πλάνο και να απλοποιηθούν οι διοικητικές διαδικασίες.
Πηγή: skai.gr