Νέα Υόρκη: Εκατομμύρια άνθρωποι συνέρρευσαν στους δρόμους για Thanksgiving

Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν σήμερα στη Νέα Υόρκη την περίφημη παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών, υπό το άγρυπνο βλέμμα ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας, σχεδόν έναν μήνα μετά την επίθεση στο Μανχάταν που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.

Από το 1924, η παρέλαση του Thanksgiving σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Παρά το τσουχτερό κρύο, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα δώσουν το παρόν στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, όπως μετέδωσαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, για να επευφημήσουν και να χειροκροτήσουν τους 8.000 και πλέον συμμετέχοντες που ήλθαν από ολόκληρη τη χώρα: χορευτές, κλόουν, μπάντες αλλά και τα περίτεχνα άρματα και τα τεράστια μπαλόνια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά μήκος της διαδρομής των 4 χιλιομέτρων. Μεταξύ αυτών αστυνομικοί που είναι εξοπλισμένοι με φορητούς ανιχνευτές ακτινοβολίας, ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων που είχαν ακροβολισθεί στις ταράτσες και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών μεταξύ του πλήθους.

Προκειμένου να αποτραπεί τυχόν επίθεση με όχημα, φορτηγά του Δήμου, που είχαν γεμίσει με σακιά άμμου, έκλεισαν τους γειτονικούς δρόμους.

Οι Aρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά την επίθεση με το ημιφορτηγό σε μια κυκλοφοριακή λωρίδα ποδηλατιστών στο Μανχάταν, όπου σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι, την 31η Οκτωβρίου, ανήμερα του Χάλογουιν.

Την επίθεση διέπραξε εξ ονόματος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ένας 29χρονος Ουζμπέκος. Πέρυσι, η τζιχαντιστική οργάνωση είχε προειδοποιήσει ότι η παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών θα ήταν ένας «εξαιρετικός στόχος».

Την ώρα πάντως που οι Νεοϋορκέζοι αψηφούν το κρύο, οι νοτιοδυτικές πολιτείες της Αμερικής είναι αντιμέτωπες σήμερα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Ο υδράργυρος ανήλθε σε 32 βαθμούς την Πέμπτη στο Λος Άντζελες έναντι 33 χθες, θερμοκρασίες ρεκόρ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, που συστήνουν στους πολίτες να μην «ξεχνούν να καταναλώνουν υγρά».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο