Κρίσιμη συνάντηση Σουλτς με Στάινμαϊερ για το πολιτικό αύριο της Γερμανίας

Κρίσιμη συνάντηση για τις προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία έχει αυτή την ώρα πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Στάινμαϊερ, που πριν αναλάβει την προεδρία ήταν ηγετικό στέλεχος του SPD, αναμένεται να πιέσει τον κ. Σουλτς να αναθεωρήσει την άρνησή του για νέα συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αρθεί το μετεκλογικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στις 18:00 ώρα Ελλάδος ο κ. Σουλτς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών ώστε να εξετάσουν τις επιλογές που έχει η παράταξη, υπό τη σκιά πιέσεων από πτέρυγες του κόμματος που ζητούν τουλάχιστον να συζητηθεί το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με την δεξιά.

Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Σουλς από την αρχηγεία του SPD, που σημαίνει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθούν στο συνέδριο του κόμματος, στις 7-9 Δεκεμβρίου.

Στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου το SPD κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα στην μεταπολεμική ιστορία του, γεγονός που οδήγησε τον κ. Σουλτς να διαμηνύσει ότι η παράταξη δεν πρόκειται να ενταχθεί σε νέο μεγάλο συνασπισμό με την κεντροδεξιά.

Ωστόσο, η κατάρρευση των τετραμερών διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην κ. Μέρκελ, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους έχουν φέρει τη Γερμανία σε μεγάλο αδιέξοδο.

Με δεδομένο ότι οι διερευνητικές συζητήσεις είναι δύσκολο να αναβιώσουν, οι πιο δύο λύσεις που κυριαρχούν στα στόματα όλων είναι μία νέα μεγάλη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών ή οι επαναληπτικές εκλογές.

Μία τρίτη λύση θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το μπλοκ της κ. Μέρκελ και τους Πράσινους, όμως η καγκελάριος έχει απορρίψει αυτό το σενάριο.
Πηγή: skai.gr