Κλείσιμο

Συμφωνία Μιανμάρ - Μπανγκλαντές για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια

Συμφωνία για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων Ροχίνγκια, υπέγραψαν σήμερα η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές υπέγραψαν, σύμφωνα με ανώτερο Βιρμανό αξιωματούχο.

«Είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε το συντομότερο δυνατό, αφού το Μπανγκλαντές μας στείλει τα έγγραφα», δήλωσε ο Μιντ Κιέντ, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Μετανάστευσης και Πληθυσμού της Μιανμάρ αναφερόμενος στις αιτήσεις καταγραφής που πρέπει να συμπληρώσουν οι Ροχίνγκια με τα προσωπικά τους στοιχεία προτού μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Μιανμάρ επεσήμανε ότι ο χαρακτηρισμός «εθνοκάθαρση» που χρησιμοποίησαν χθες οι ΗΠΑ για να περιγράψουν τις διώξεις του στρατού εναντίον των Ροχίνγκια δεν βοηθά και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.«Δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα, αντίθετα μπορεί να το επιδεινώσει», σχολίασε ο Νικολάι Λιστοπαντόφ από τη Γιανγκόν.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν με μια ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία καλούσε τη Μιανμάρ «να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει η χρήση υπερβολικής βίας από τον στρατό» και η οποία εξέφραζε «την έντονη ανησυχία για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ωστόσο Πεκίνο και Μόσχα αντιτάχθηκαν στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων εις βάρος της Μιανμάρ και την άσκηση επιπλέον πίεσης.

Πηγή: skai.gr