Χαραμάδα Σουλτς για συνασπισμό; «Το SPD έχει συνείδηση της ευθύνης του»

«Χαραμάδα» για κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες φάνηκε να αφήνει ο Μάρτιν Σουλτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενόψει της σημερινής του (Πέμπτη) συνάντησης με το Φρανκ-Βαλτερ Σταϊνμάιερ.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης του, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για την χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του. Ο Μάρτιν Σουλτς μέχρι πρότινος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στο σχηματισμό κυβέρνησης με το CDU/CSU.

Ο Σουλτς και ο –σοσιαλδημοκράτης- Σταϊνμάιερ θα συναντηθούν στο πλαίσιο των επαφών του τελευταίου για εξεύρεση λύσης μετά την κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών για συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα» την Κυριακή. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής του SPD με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

«Η πίεση στον κ. Σουλτς αυξάνεται» παρατηρεί η Rheinische Post. Και αυτή η πίεση φαίνεται ότι προέρχεται τόσο από την Ευρώπη όσο και μέσα από τη Γερμανία, αλλά και εντός των «κομματικών τειχών». Η Ουλα Σμιτ, πρώην υπουργός Υγείας, είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt ότι «το SPD δεν πρέπει να αρνηθεί καμιά συζήτηση για κυβέρνηση συνασπισμού». Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κ. Σμιτ τόνισε τέλος ότι οι νέες εκλογές «δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγηθούν στον λαό και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για το SPD».

«Η δήλωσή του κ. Σουλτς πρέπει να ερμηνευτεί και ως προτροπή στο κόμμα του να διατηρήσει τη νηφαλιότητά του και να μην δημιουργείται αναταραχή με απερίσκεπτες δηλώσεις και κριτικές μελών του» παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προσθέτει ότι «ηγετικά στελέχη τους SPD τείνουν εντωμεταξύ προς την άποψη ότι πρέπει να γίνει ανεκτή μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να κερδηθεί χρόνος. Ορισμένα μάλιστα συμβουλεύουν τον κ. Σουλτς να αφήσει ανοιχτή την πόρτα και στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού».

Σημειώνεται ότι 
Πηγή: AΜΠΕ - skai.gr