Το 2019 αναμένει η Τουρκία την πρώτη παράδοση των S-400 από τη Ρωσία

Το 2019 αναμένεται να γίνει η πρώτη παράδοση του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της τουρκικής Βουλής, ο κ. Τσανικλί είπε ότι η σύμβαση προβλέπει την απόκτηση δύο συστημάτων S-400, όμως η αγορά του ενός είναι προαιρετική.

Το S-400 είναι ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά πυραυλικά συστήματα της Ρωσίας και έχει τη δυνατότητα να καταρρίπτει αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους εν πτήσει, σε μεγάλα υψόμετρα.

Η αγορά του από την Τουρκία έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του NATO, καθώς το ρωσικό υλικό δεν ταιριάζει στην «αρχιτεκτονική» ραντάρ και συστοιχιών της Συμμαχίας.

Ο κ. Τσανικλί υπογράμμισε ωστόσο ότι η απόκτηση των S-400 δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να επιδιώκει την ανάπτυξη εγχώριου πυραυλικού συστήματος.

Για αυτόν το σκοπό, είπε, η Άγκυρα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την γαλλο-ιταλική σύμπραξη EUROSAM, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα της Άμυνας ανάμεσα στις τρεις χώρες.
Πηγή: skai.gr