ΗΠΑ: Εθνοκάθαρση οι βιαιότητες εναντίον των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Οι βιαιότητες εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια αποτελούν «εθνοκάθαρση» δηλώνουν σήμερα οι ΗΠΑ δια του εκπροσώπου τους, του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, την ώρα που περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν μεταναστεύσει στο Μπαγκλαντές.

«Οι υπεύθυνοι γι' αυτές τις ωμότητες οφείλουν να λογοδοτήσουν», προσθέτει ο Τίλερσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ενδελεχή και προσεχτική έρευνα που έγινε για τη Μιανμάρ.

Ο Τίλερσον επίσης προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Μιανμάρ ενώ απευθύνει κατηγορίες εναντίον ενός μέρος του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ καθώς και εναντίον των τοπικών οργανώσεων αυτοάμυνας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον κάνει λόγο για «εθνοκάθαρση» και η δήλωση του Τίλερσον σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ οι οποίες από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της κρίσης στην Μιανμάρ ήταν ιδιαίτερα προσεχτικές και απέφευγαν να κατηγορήσουν τη νομπελίστρια της Ειρήνης, όμως μιλούσαν ανοικτά για την ευθύνη του στρατού.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε και πάλι τις επιθέσεις που αποδίδονται στους αντάρτες Ροχίνγκια, τονίζοντας πως καμία πρόκληση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές ωμότητες που ακολούθησαν.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου ο Ρεξ Τίλερσον είχε μεταβεί στη Μιανμάρ όπου συνάντησε χωριστά τον αρχηγό του στρατού και την επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Πηγή: skai.gr