Βρετανία: Προϋπολογισμός με συγκρατημένες δαπάνες ενόψει Brexit

Τον προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, λέγοντας ότι αποτελεί «το θεμέλιο για την παγκόσμια Βρετανία» που θέλει να δημιουργήσει.

Έδωσε έμφαση στην οικονομική στήριξη της τεχνολογίας και των θετικών επιστημών, στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας NHS και στην αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων ως προς τη στέγαση, αλλά χωρίς να δεσμεύει τα μεγάλα ποσά που η αντιπολίτευση και αναλυτές έχουν πει ότι χρειάζονται.

Αρχίζοντας την παρουσίαση του προϋπολογισμού ο κ. Χάμοντ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και ότι το υπουργείο του έχει ήδη δεσμεύσει 700 εκατομμύρια λίρες για την απορρόφηση των κραδασμών της πορείας εξόδου από την ΕΕ. «Σήμερα βάζω στην άκρη για τα επόμενα δύο χρόνια ακόμα 3 δισεκατομμύρια λίρες», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε απροόπτου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χάμοντ, υποστηρικτής του ήπιου Brexit, έχει κατηγορηθεί από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ότι επιχειρεί να «σαμποτάρει» την κυβέρνηση Μέι αρνούμενος να υπολογίσει στις δαπάνες χρήματα για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

Ο Φίλιπ Χάμοντ παρέπεμψε στη συνέχεια στις προγνώσεις του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού που αναθεωρεί επί τα χείρω το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια: 1,5% για φέτος (από αρχική πρόβλεψη για 2%), 1,4% για το 2018 και 1,3% για το 2019 και το 2020. Με την ανακοίνωση των αναθεωρημένων προβλέψεων καταγράφηκε πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Είπε πάντως ότι το τρέχον δημοσιονομικό έλλειμα θα πέσει από το 2,4% φέτος στο 1,9% του χρόνου.

Ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να στηρίξει τις επιχειρήσεις τεχνολογίας με πάνω από 500 εκ. λίρες και την έρευνα και ανάπτυξη συνολικά με 2,3 δισεκατομμύρια λίρες, ώστε να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα και στην καινοτομία. «Όσοι υποτιμούν το Ηνωμένο Βασίλειο, το κάνουν με δική τους ευθύνη», σχολίασε ο κ. Χάμοντ, προσθέτοντας ότι εφόσον χρειαστεί είναι έτοιμος να αναπληρώσει ενδεχόμενη χαμένη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

Σε ό,τι αφορά το NHS είπε ότι οι πόροι του θα αυξηθούν κατά 7,5 δισεκατομμύρια λίρες για φέτος και του χρόνου, με 2,8 δισεκατομμύρια εξ αυτών να είναι νέες δεσμεύσεις για τα νοσοκομεία στην Αγγλία. Επιφυλάχθηκε δε για αυξήσεις μισθών του νοσηλευτικού προσωπικού εφόσον υπάρξει συμφωνία μέσα από διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας.

Στον απόηχο της τραγωδίας του Πύργου Γκρένφελ κάλεσε όποια δημοτική αρχή δεν έχει πόρους για απαραίτητα έργα πυρασφάλειας να απευθυνθεί στην κεντρική κυβέρνηση. Ως προς τη στεγαστική κρίση με την οποία όπως προειδοποιούν οι αναλυτές είναι αντιμέτωπη η Βρετανία, ο κ. Χάμοντ είπε ότι η κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να χτίσει περισσότερα σπίτια σε προσιτές τιμές μέσα από μία σειρά προγραμμάτων, όπως η αλλαγή των όρων χορήγησης οικοδομικής άδειας και η εκπαίδευση αρμοδίων στις υπηρεσίες των τοπικών δήμων.

Όπως τόνισε, την επόμενη πενταετία θα δαπανηθούν συνολικά 44 δισεκατομμύρια λίρες για την κατασκευή τουλάχιστον 300.000 νέων σπιτιών κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, στη μεγαλύτερη οικοδομική πρωτοβουλία στη ώρα από τη δεκαετία του 1970.

Ανακοίνωσε επίσης κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου για την αγορά πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 λιρών.

Ανακοίνωσε επίσης δαπάνη για την ανάπτυξη δικτύου οχημάτων χωρίς οδηγούς στους βρετανικούς δρόμους, για την υποστήριξη της διδασκαλίας μαθηματικών στα σχολεία της χώρας («περισσότερα μαθηματικά για όλους!» ανέφερε χαρακτηριστικά), περισσότερα χρήματα για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία και ρυθμίσεις για τους δικαιούχους επιδομάτων πρόνοιας, μετά από πολλές καταγγελίες περί δυστοκιών στο νέο σύστημα χορήγησης των επιδομάτων αυτών.

Ανακοίνωσε δε ότι από τον Απρίλιο θα αυξηθεί από 7,50 σε 7,83 λίρες την ώρα ο Εθνικός Μισθός Διαβίωσης, όπως επίσης ότι το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα αυξηθεί ελαφρώς στις 11.850 λίρες το χρόνο. Aύξηση, στις 46.350 λίρες το χρόνο από 43.000, θα γίνει και στο εισοδηματικό όριο για τον αμέσως υψηλότερο φορολογικό συντελεστή του 40%.

Αντιδρώντας στην παρουσίαση του προϋπολογισμού ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι οι ασθενέστεροι θα συνεχίσουν να ζουν υπό οικονομική πίεση, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στην αναθεωρημένη προς τα κάτω πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης και τη χαμηλότερη του πληθωρισμού αύξηση υων μισθών.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο